Ukrajinska vojska Foto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je snimke na kojima se vidi, kao tvrde, da se deo ruskih trupa povlači iz graničnog predela.

Ruska agencija RIA Novosti objavila je snimak na kojem se vidi kako se tenkovi kreću preko zaleđene zemlje prema bazama. Kako je navelo ministarstvo odbrane, te trupe su „uspešno završile vežbe“, ali se vojne vežbe velikih razmera nastavljaju.

Nakon što su vesti o povlačenju objavljene, oglasila se portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je na Telegramu napisala da je današnji dan „dan kada je propala zapadna ratna propaganda“.

„15. februar 2022. godine ući će u istoriju kao dan kada je propala zapadna ratna propaganda. Oni su osramoćeni i uništeni bez ijednog ispaljenog metka“, navela je.

Nakon Zaharove, oglasio se i portparol Kremlja Dimitri Peskov, ali sa umerenijom porukom.

Pročitajte još:

Peskov je potvrdio da se vojska povlači i naveo da je to „normalan proces“, a zatim osudio je ponovno zapadnu „histeriju“ upozoravanjem na skorašnju invaziju Rusije na Ukrajinu.

„Od početka smo govorili da će po završetku vojnih vežbi vojska biti vraćena u svoje kasarne. Upravo se to sada događa, to je uobičajen proces“, rekao je Peskov.

Kijev ne veruje dok ne vidi

Sa druge strane, u Kijevu su skeptični prema vestima da se deo ruskih trupa povlači. Kako je rekao ministar spoljnih poslova Dimitro Kuleba, u to će „poverovati kada budu videli“.

„Kada budemo videli povlačenje,  verovaćemo u deeskalaciju“, naveo je.

Dan ranije, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da prema informacijama koje je Kijev dobio od SAD i drugih zapadnih zemalja, datum napada mogao bi da bude 16. februar.

„Kažu nam da će 16. februar biti dan napada. Učinićemo to danom jedinstva“, rekao je Zelenski, ali nije želeo da otkriva ko mu je dostavio takve podatke

BONUS VIDEO Obuka civila u Kijevu 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar