Islamska drzava ISIS
Islamska država ISIS Foto:Raqqu Media Canter / Zuma Press / Profimedia

Militant Islamske države (IS) vođa Abu al-Hasan al-Hašemi al-Kuraiši, koji je poginuo sredinom oktobra u Siriji, digao je u vazduh sebe i svoje pomoćnike nakon što su ih opkolili lokalni borci u mestu Džasem, rekli su Rojtersu borci koji su bili umešani u taj sukob.

Američka vojska saopštila je juče da je Al-Kuraiši ubijen u napadu koji je izvela pobunjenička Slobodna sirijska armija (FSA) u južnoj provinciji Dera.

Pokrajina je stavljena pod kontrolu sirijske armije nakon sporazuma o pomirenju, uz posredovanje Rusije, 2018. koji je vratio Damasku kontrolu nad južnom Sirijom.

Islamska drzava ISIS
Islamska država ISIS Foto:Handout / Alamy / Alamy / Profimedia

Al-Kuraiši i njegovi pomoćnici otkriveni su u tajnom skrovištu u kući, rekli su izvori za Rojters, među kojima su bili i borci FSA, rođaci poginulh boraca i stanovnici Džasema.

Islamska država zauzela je ogromne delove Iraka i Sirije 2014. godine.

POGLEDAJTE JOŠ:

Vladavina Islamske države, tokom koje je ubijeno i pogubljeno na hiljade ljudi, okončana je u Mosulu kada su iračke i međunarodne snage tu grupu pobedile 2017. godine.

Islamska država je izgubila osvojene teritorije u Siriji u proleće 2019, ali i dalje deluje u toj zemlji, podseća britanska agencija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar