Dete, devojčica, tinejdžer, tinejdžerka, bolnica, infuzija, terapija, braunila, bolnički krevet
Foto: Shutterstock

Strah se širi Velikom Britanijom zbog neuobičajeno velikog broja streptokoknih infekcija među decom, pošto je ta zemlja prijavila sedmu smrt uzrokovanu ovim oboljenjem za manje od dve nedelje. Iz ovog razloga mnogi roditelji razmišljaju o povlačenju dece iz škola.

Britanski lekari lideri izdali su upozorenje roditeljima i lekarima opšte prakse o potrebi za ubrzanom dijagnozom, kao i na slanje dece na bolničko lečenje, pre pojave ozbiljnijih simptoma. Radi se o infekcijama strepove grupe A.

Roditeljima je poručeno da budu posebno oprezni ako im se deca razbole i da odmah potraže medicinsku pomoć kod prvih simptoma i u slučaju da deca počnu manje da jedu ili pokazuju znake dehidracije, piše Dnevnik.hr.

Poslednja žrtva ove bolesti, koja se obično uspešno leči antibioticima jeste 12-godišnji dečak koji je pohađao školu u Londonu. Takođe, četvorogodišnja devojčica u Liverpulu je na respiratoru i bori se za život, a na hiljade roditelja razmišlja o tome da povuče decu iz škole.

Pročitajte još:

Agencija za zdravstvenu bezbednost Velike Britanije izdala je upozorenje svim lekarima, urgentnim centrima, hitnim službama, pedijatrijskim i infektivnim službama.

„Infekcije strepove grupe A obično rezultiraju blagim pogoršavanjem zdravstvena slike. To uključuje bol u grlu, groznicu i manje infekcije kože i može se lečiti antibioticima. U retkim slučajevima to može biti ozbiljna bolest i svako ko ima visoku temperaturu, tešku bolove u mišićima, bol u jednom delu tela i neobjašnjivo povraćanje ili dijareju treba hitno potražiti medicinsku pomoć“, rekao je ranije dr Džimi Čau, savetnik za zdravstvenu zaštitu u Agenciji za zdravstvenu bezbednost.

BONUS VIDEO Dr Dubravka Salemović: HIV je sveden na hroničnu bolest

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar