Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Rourke, File

Beli rasista Pejton Gendron priznao je danas krivicu za prvostepeno ubistvo i druge državne optužbe vezane za masovnu pucnjavu u maju u kojoj je ubio 10 ljudi u supermarketu u kvartu Bafala, u Njujorku, u kome pretežno žive Afroamerikanci, saopštili su tužioci.

Na saslušanju na sudu okruga Iri, Gendron (19) se izjasnio krivim po više tačaka optužnice u vezi sa pucnjavom, uključujući optužbu za domaći terorizam motivisan mržnjom, preneo je Rojters.

Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Rourke, File

Gendron je optužen da je izvršio napad, u kojem su ranjene još tri osobe, sa namerom da ubije što više Afroamerikanaca.

„Utvrđeno je van razumne sumnje da je imao ovaj jeziv motiv, da je za nešto više od dva minuta ubio što je više mogao Afroamerikanaca“, rekao je okružni tužilac okruga Iri DŽon Flin na konferenciji za novinare nakon izjašnjavanja o krivici.

Foto: Tanjug/Erie County District Attorney’s Office via AP, File

„Pravda je danas zadovoljena“, istakao je on.

PROČITAJTE JOŠ:

Gendron, koji je u vreme napada imao 18 godina, prvobitno se izjasnio da nije kriv.

Preti mu kazna doživotnog zatvora bez uslovnog otpusta samo zbog optužbe za domaći terorizam. Njujork nema smrtnu kaznu.

Izricanje presude je zakazano za 15. februar, preneli su mediji.

Posebnom optužnicom koja je vraćena pred Okružni sud SAD u julu Gendron je optužen za 27 federalnih zločina iz mržnje i vatrenog oružja, za koje bi mogao da se suoči sa smrtnom kaznom ako bude osuđen.

BONUS VIDEO: Pucnjava u gej klubu u Kolorado Springsu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar