Viktor Orban Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Fajnenšl tajms je kao priču dana doneo tekst sa naslovom"Grinč u Budimpešti". Glavni likovi ove drame su Mađarska i Hrvatska i to zbog toga što navodno mađarski premijer Viktor Orban planira da stavi rampu na ulazak Zagreba u Šengen.

Zapravo, Orban je za ovaj sastanak spremio čitavu lepezu blokada, kojima će probati da destabilizuje savez. Najviše će propatiti Hrvatska koja iščekuje jedu od najbitnijih odluka u istoriji.

U pozadini cele priče je EU novac koji Evropska unija ne daje Mađarskoj zbog toga što u njoj ne vlada demokratija.

Naime, Brisel je Mađarskoj rekao da predviđenih 5.8 milijardi evra za oporavak od pandemije i drugih sredstava EU-a neće stići u skorije vreme. U odgovoru Uniji Mađarska koristi najjače oružje koje ima – veto na bilo koju odluku EU-a koja zahteva jednoglasnost svih 27 država članica.

Viktor Orban Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Na jučerašnjem velikom sastanku ambasadora EU, Mađarska, nakon što je utorak već stavila veto na paket pomoći Ukrajini vredan 18 milijardi evra, izjasnila se protiv novog paketa sankcija Rusiji i predloga da se udvostruči fond EU-a za opremanje oružjem Ukrajine i drugih zemalja.

„Prave problem gde god mogu, postaje prilično predvidljivo“,  rekao je visoki zvaničnik EU.

Neke diplomate već su, piše FT, izrazile zabrinutost da će Mađarska za „taoce“ uzeti sve nadolazeće odluke EU koje zahtevaju jednoglasnost, a ne samo 18 milijardi evra za Ukrajinu i sporazum OECD-a o porezu na dobit koji je Budimpešta blokirala.

„Moramo da očekujemo radikalne poteze, da budemo spremni“, rekao je jedan visoki zvaničnik EU.

Šta ovo znači za Hrvatsku?

Osim devetog paketa sankcija, još jedna odluka koju bi Budimpešta mogla uložiti veto je proširenje šengenskog prostora bez graničnih kontrola na Hrvatsku, a možda i Rumuniju i Bugarsku, o čemu će se danas odlučivati na sastanku ministara unutrašnjih poslova. Mađarska se do sada izjasnila u korist Bugarske, a Hrvatska nije dobila nikakve informacije o mogućem vetu, ali ništa se ne može isključiti, piše FT.

Podsetimo, nedavno se pričalo o mogućoj austrijskoj blokadi Hrvatske kad je reč o ulasku u Šengen. Ipak, austrijske vlasti otklonile su tu mogućnost.

POGLEDAJTE JOŠ:

Premijer Hrvatske Andrej Plenković pre nekoliko dana rekao je da nijedna zemlja nema problem s pristupanjem Hrvatske šengenskom prostoru. Ipak, FT sada piše kako mađarsko blokiranje Hrvatske u trenutku kada se ulazak u šengen činio kao gotova stvar nije isključeno.

Kako pišu njihovi dopisnici iz Brisela, Orban ponovno izaziva EU jer zna da Kijev treba novu tranšu finansiranja što je pre moguće. Prestonice EU-a umeđuvremenu su počele da rade na osiguravanju novca među njih 26, ali za to je potrebno više vremena i odobrenje nacionalnih i EU-parlamenata. Vreme pritiska i mađarsku stranu. Ako EU ne odobri planove potrošnje za finansiranje oporavka do kraja decembra, pristup do 70 odsto od predviđenih milijardi će propasti.