Foto: Sergey Pivovarov / Sputnik / Profimedia, MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Građani Rusije su tek nedavno na svojoj koži osetili posledice rata u Ukrajini, koji je počeo 24. februara. Međutim, Rusi su invazije postali svesni kada je predsednik Vladimir Putin proglasio delimičnu mobilizaciju, tokom koje je regrutovano 200.000 ljudi. Ovaj proces okončan je pre mesec dana, ali Rusi strahuju da im odlazak u rat tek predstoji. Sve se glasnije čuju navodi o novoj mobilizaciji, koja će uključivati stotine hiljada, pa čak i milione ljudi, a Kremlj nikada nije demantovao ove navode.

Delimična mobilizacija koja je najavljena u septembru ove godine na frontove u Ukrajini poslala je 200.000 Rusa. Sam proces regrutacije bio je mučan i dugotrajan.

Svet su tih prvih mesec dana obišli snimci i fotografije Rusa koji pokušavaju da pobegnu iz zemlje. Najčešće destinacije bile su im Srbija, Turska, Gruzija, Kazahstan i Dubai.

Foto:Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia; profimedia.rs; EPA EFE HANNIBAL HANSCHKE;

Oni koji nisu uspeli da pobegnu, suočili su se sa regrutacijom. Tako su autobusi odvodili ratno sposobne muškarce, dok su članovi njihove porodice plakali i molili za milost.

To se, međutim, nije dogodilo, pa su oni ubrzo odvedeni u regrutne centre. Prema izveštajima nezavisnih medija, ali i svedočenju mobilisanih Rusa, oni su odvođeni u hladne prostorije sa drvenim krevetima. Neki su prošli kratku obuku, neki nisu čak ni to.

Na frontove su upućivani sa lošom i oštećenom opremom. Ubrzo su stigle vesti i o onima koji su poginuli u Ukrajini, a brojka se samo povećavala u narednim nedeljama.

Foto: Evgeny Yepanchintsev / Sputnik / Profimedia

Veruje se da je razlog tome nespremnost na rat, ali i neadekvatna oprema.

Ovaj pakao koji je stotine hiljada državljana Rusije pokušalo da izbegne, sada preti da se ponovi.

Nova masovna regrutacija?

Naime, kako Putin nikada nije zvanično potpisao uredbu za okončanje mobilizacije, postoji bojazan da će to iskoristiti za dodatno regrutovanje.

Tako su podstaknute glasine, pa se čak pominje i da će biti mobilisani milioni ljudi, pa čak i žena.

Valeri Solovej, bivši profesor na prestižnom moskovskom Institutu za međunarodne odnose, rekao je da je namera da se posle proslave Nove godine mobiliše ne 300.000, 400.000 ili 500.000, već do dva miliona ljudi, uključujući 300.000 žena.

Štaviše, on tvrdi da je planirano da se mobilizacija sprovede istovremeno sa uvođenjem vanrednog stanja.

Foto: Evgeny Yepanchintsev / Sputnik / Profimedia

On je takođe upozorio da bi vanredno stanje trebalo da se proširi ili na celu Rusiju ili na značajan deo njene teritorije, uključujući velike ruske gradove Moskvu i Sankt Peterburg.

„Ovo dolazi u trenutku kada su ruski zatvorenici takođe primorani da se bore u Ukrajini, a vlasti im prete dužim kaznama i batinama ako odbiju“, naveo je Solovej.

Mobilizacija zatvorenika

Sumnje je dodatno podgrejala i činjenica da je vođa paravojne formacije Vagner grupa otvoreno priznao da Rusija nema ništa protiv regrutacije zatvorenika.

Nekoliko hiljada njih već je upućeno na frontove u Ukrajini. Kremlj je kao objašnjenje naveo da su se „dobrovoljno“ prijavili za rat.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se dozvoljava vojna mobilizacija ljudi koji su počinili teške zločine.

Foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Obraćajući se članovima omladinskih i volonterskih organizacija u Moskvi, Putin je rekao da se 318.000 muškaraca pridružilo borbi otkako je najavio mobilizaciju u zemlji u septembru, uključujući 18.000 onih koji su bili dobrovoljci.

Putinov govor održan je istog dana kada je potpisao zakon kojim se otvara mobilizacija za ljude čije su krivične informacije nedostupne javnosti, uključujući one koji su počinili teške zločine, ali isključujući one osuđene za seksualno zlostavljanje dece, izdaju, špijuniranje ili terorizam.

POGLEDAJTE JOŠ:

“Prema onome što ja znam, 49.000 mobilisanih već izvršava borbene zadatke, dok su ostali na obuci”, rekao je tada Putin.

Međutim, nedugo nakon toga stigle su vest da je preko 500 njih već poginulo.

Imajući u vidu nedavno povlačenje iz Hersona i sve brojnije izveštaje o neuspesima ruske vojske u Ukrajini, čini se da je novi talas mobilizacije izvestan već u januaru naredne godine.

Majke protiv rata

Putin je nedavno održao i sastanak sa majkama vojnika i regruta koji su poginuli u Ukrajini. On je poručio da saoseća sa njima, ali da su život dali za plemenitu svrhu. Od tada, nekoliko desetine žena okupilo se na ulicama Moskve kako bi iskazalo protivljenje ratu i slanju njihove dece i muževa na frontove u Ukrajini.

BONUS VIDEO Rusi zbog rata stižu u Gruziju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare