Dete, bolnica, ruka, infuzija
Foto: Shutterstock

Klinika za dečije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli suočava se sa velikim prilivom pacijenata sa izraženom kliničkom slikom koja ukazuje na infekciju respiratornim sincicijskim virusom (RSV). Kapaciteti su popunjeni, režim rada osobla je promenjen i situacija je zabrinjavajuća.

Naglo zahlađenje, ali i prekomerno zagađenje vazduha u Tuzlanskom kantonu doveli su do znatno bržeg širenja respiratornog sincicijalnog virusa, posebno među mlađom populacijom. Klinika za dečije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla u proteklih mesec dana primila je nešto više od hiljadu i po pacijenata.

Kako je potvrđeno za Kliks.ba, uglavnom se radi o deci uzrasta do četiri godine, sa kliničkim simptomima bronhitisa, komplikovane upale pluća, odnosno upale pluća ili bronhitisa.

„Pre dve nedelje drastično je povećan broj pregleda u našoj ambulanti, posebno odojčadi uzrasta od jednog do osam meseci. U prethodna 24 sata imali smo približno 70 pregleda, od kojih je 70 do 80 odsto bilo zbog respiratorne patologije“, rekla je Amela Pašić, pedijatar-pulmolog Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzlan.

Ilustracija Foto: Shutterstock

Na bolničkom lečenju trenutno je 19 pacijenata, od kojih je kod trojice već potvrđeno da imaju respiratorni sincicijski virus, dok je njih 16 pod sumnjom i čeka testiranje. Svi su izolovani u posebnim prostorijama, zbog brzine širenja virusa, koja je ove godine posebno specifična.

„Deci kojoj je potrebno bolničko lečenje zbog kašlja i teškog opšteg stanja se intravenozno rehidrira, a po potrebi daje i kiseonik. Do sada smo imali tri pacijenta koji su lečeni na Odeljenju intenzivne nege i terapije, jednom od koji je nakratko bio pričvršćen za respirator“, kaže Pašić.

Virus je ove godine znatno virulentniji, a posebno su ugrožena djca koja borave u vrtićima. Tešić savjetuje izbegavanje okupljanja mališana, često pranje ruku i lica deci, zadržavanje svih ličnih predmeta koji pripadaju detetu, kao što su flašice, cucle, igračke u njegovom najbližem okruženju i slično.

„Ukoliko se simptomi pojave potrebno je pre svega pokušati ih sanirati u kućnom okruženju, čišćenjem nosa, spuštanjem telesne temperature i pravilnom rehidracijom. Ukoliko se stanje ne poboljšava, potrebno se javiti lekaru porodične medicine ili pedijatru u primarnoj zdravstvenoj zaštiti“, ističe Pašić.

Foto: Shutterstock

Pune bolnice i u Hrvatskoj

Slična situacija je i u Hrvatskoj. Tamošnje klinike su ovih dana pune obolelih od respiratornog sincicijalnog virusa, mnogima poznatijeg pod skraćenicom RSV. Na infekciju su najosetljivija mala deca, pa lekari upozoravaju roditelje da obrate pažnju na nekoliko ključnih stvari.

Profesor Goran Tešović sa Klinike za infektivne bolesti kaže da virus izaziva akutne infekcije respiratornog sistema.

„Prenosi se kašljanjem, dodirivanjem, ljubljenjem, kontaminacijom predmeta. Recimo, igračke. Ima ga poslednjih desetak dana. To se kreće od novorođenčeta do starijeg predškolskog uzrasta. Nije RSV infekcija koja napada samo mlađe ljude, ona kod njih izaziva najtežu kliničku sliku. Ali vidimo i stariju decu, zapravo možemo reći da ima više starije dece. nego što smo navikli“, kaže Tešović.

Pročitajte još:

Evropski centar za prevenciju bolesti upozorava da bi bolnice mogle da budu pod pritiskom zbog RSV-a.

Tešović kaže i da odrasli mogu da se razbole, ali to obično prolazi sa blažim simptomima. Starije osobe su u većoj opasnosti. Profesor naglašava i da postoji par simptoma na koje bi roditelji trebalo da obrate posebnu pažnju.

BONUS VIDEO Ko se seća vakcine još

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar