Crna Gora, Podgorica, protest protiv manjinske vlade, manjinska vlada
Foto: E-Stock/Petar Jovanović

Potpisivanje predloženog Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) nije rešavanje problema, već njihovo produbljivanje, poručeno je večeras sa protesta u Podgorici.

Protestu prisustvuje stotine građana.

Protestu prisustvuje i Draginja Vuksanović Stanković, poslanik Socijaldemokratske partije.

Zgradu Vlade obezbeđuje nekoliko policajaca. Okupljeni nose zastave Crne Gore i druge simbole.

Zeković: Ne želimo da crnogorska vlast pada jedna po jedna zbog crkvene agende tzv.

Aktivista za ljudska prava Aleksandar Zeković rekao je da su se ponovo okupili ispred Vlade kako bi poručili onima koji odlučuju da je više od 80 odsto građana ove zemlje za ulazak u Evropsku uniju i da to treba iskoristiti kao vodeći potencijal za ojačati društvenu koheziju i bolje razumevanje.

„Zato je svaka prikrivena ili skrivena agenda umesto briselske agende neprihvatljiva, štetna, pogubna. Namera je da se ozbiljan deo nacionalne istorije i kulturnog nasleđa, koji je na ponosu svih, ostavi nekome van ove zemlje. dalje će ga zloupotrebljavati za političku, ideološku i kulturnu dominaciju nad drugima nije evropska agenda.Socijalna isključenost bilo koga, čak i onih koji se osećaju etničkim Crnogorcima, nije evropska vrednost.Zato je obaveza svih građanskih struktura da na vrijeme upozorimo na ove opasnosti i pozovemo sve na okupljanje oko Ustava Crne Gore i pristupanja Evropskoj uniji“, rekao je on.

On je rekao „da ovo nije anticrkveni i još manje antisrpski“, već evropski skup koji promoviše jedinstvo i poštovanje osnovnih građanskih, demokratskih i evropskih vrednosti. Nakon njegovog obraćanja intonirana je himna Crne Gore.

Prema Zekovićevim rečima, ne žele da crnogorska vlast pada jedna po jedna zbog takozvane crkvene agende.

„Ako se tako nastavi, imaćemo više crkvenjaka i sveštenika u zemlji nego mladih“, rekao je Zeković i dodao da građani jasno poručuju da Crna Gora može biti članica EU samo i samo kao suverena država.

Ne smije se dozvoliti da se završi moderna verzija Podgoričke skupštine“, poručio je Zeković.

Zeković je dodao da se predloženim ugovorom između Vlade i SPC prenose značajna ovlašćenja države Crne Gore i, kako je dodao, oni na to ne pristaju.

PROČTAJTE JOŠ

„Mi kažemo da potpisivanje ovakvog ugovora nije rešavanje problema, već njihovo produbljivanje“, rekao je Zeković.

Gomila je uzvikivala izdaju i nosila transparente na kojima je, između ostalog, pisalo „temeljni ugovor – fundamentalna izdaja“.

Neki od okupljenih su vrijeđali Abazovića, a Zeković ih je pozvao da prekinu ili napuste sastanak, dodajući da to nije njihova poruka.

Aleksandra Radoman Kovačević, rekla je da su građani dobili podršku brojnih dijaspora, ali i velikog broja stranih državljana.

Vuksanović Stanković: Ako bude potrebno, doći će do skraćivanja mandata Skupštine i novih izbora

Poslanik SDP-a Draginja Vuksanović Stanković rekla je da Crna Gora nikada nije i neće potpisati kapitulaciju i okupaciju.

„Nećemo im to dozvoliti. Dritan je imao priliku da uđe u istoriju kao premijer koji je Crnu Goru uveo u Evropsku uniju, ali je odabrao izdaju“, rekla je Vuksanović Stanković.

Ona je istakla da narod ne želi „srpski svet“ i otvoreni Balkan, već građansku Crnu Goru i Evropsku uniju.

„Ova Vlada nema legitimitet da usvoji ovaj Osnovni sporazum. Poručujemo Dritanu i svim ministrima koji budu glasali za ovaj Osnovni sporazum da će ići u zatvor zbog izdaje svoje zemlje“, rekla je Vuksanović-Stanković.

Ona je istakla da će, ako bude potrebno, skratiti mandat Skupštini i održati nove izbore, ali da će „braniti Crnu Goru“.

BONUS VIDEO: Kolona Podgorica-Cetinje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare