Foto: icv.hr

Brigadni general OSRH Ivan Turkalj izjavio je danas da su pronađeni svi delovi aviona Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva MIG-21, koji se pre dva dana srušio na području Voćina, uključujući i crnu kutiju, koji će ubrzo biti poslati u Zagreb.

„Tokom prethodna dva dana pronađenu su svi delovi aviona, uključujući delove koje su koristili piloti da se katapultiraju i crnu kutiju, još prikupljamo sitne delove po šumi. Pri kraju smo utovara i ubrzo će svi delovi krenuti prema Zagrebu“, rekao je Turkalj novinarima na mestu nesreće.

On je rekao da je njegov zadatak bio spašavanje pilota i prikupljanje delova aviona koji se u utorak, 6. decembra srušio u Virovitičko-podravskoj županiji, istakao je Turkalj i dodao da ne zna u kakvom je stanju crna kutija, niti koje bi podatke ona mogla da otkrije.

„Sve dalje zavisi od županijskog državnog tužioca i vojnih istražitelja. Oni su u saradnji s kriminalističkom policijom i istražiteljima vazduhoplovne nesreće proveli uviđaj, a ako bude potrebno sprovešće se i dodatni“, kazao je on, prenela je Hina.

U traganju i spašavanju dvojice pilota aviona učestvovalo je 197 ljudi. Hrvatskoj vojsci pomogli su pripadnici Civilne zaštite i Hrvatske gorske službe spašavanja, kao i vatrogasci.

„Službe spašavanja su u vrlo kratkom roku našle pilote, oni su živi i medicinski zbrinuti“, rekao je Turkalj.

Iz Ministarstva odbrane juče je saopšteno da je jedan od pilota uspešno operisan, a drugi nakon lekarskog pregleda je otpušten kući.

***

BONUS VIDEO: Da li se Iran upravo uključio u rat u Ukrajini: „Moćna paravojna organizacija stigla na Krim“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar