Princ Hari i Megan Markl Foto: REUTERS/Piroschka Van De Wouw

Britanski princ Hari je na ceremoniji povodom otvaranja "Igara nepobedivih" (Invictus Games) poručio da je svet ujedinjen sa Ukrajinom.

Govoreći u Hagu, vojvoda od Saseksa je rekao: „Znate da stojimo uz vas. Svet je ujedijen sa vama, a vi ipak zaslužujete više“. Ukrajinski tim je dobio specijalnu dozvolu predsednika Vladimira Zelenskog da se takmiče na ovoj manifestaciji.

Pre dolaska u Hag u Holandiju, Hari njegova supruga Megan Markl su svratili u Veliku Britaniju da posete kraljicu Elizabetu u Vindzoru.

Princ Hari i Megan Markl Foto: Peter Dejong/Pool via REUTERS

Vojvotkinja od Saseksa je predstavila svog supruga publici na ceremoniji otvaranja, kojoj su takođe prisustvovali članovi holandske kraljevske porodice. Ona je govorila o prisustvovanju ukrajinskog tima tom događaju, rekavši da je bilo potrebno mnogo da svaki takmičar stigne u Holandiju, a da je među njima i ukrajinski tim uz koji stoje svi, prenosi BBC.

Megan ga je pred svima nazvala „neverovatnim mužem“, a u prestavljanju ga je nazvala „osnivačem ‘Igara nepobedivih’ i oca dvoje mališana Arčija i Lili“.

Princ Hari i Megan Markl Foto: Utrecht Robin/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Princ Hari je u svom obraćanju rekao da je ukrajinski tim u petak rekao da je došao „ne samo da pokaže svoju snagu već ida kaže istinu o onome što se dešava u njihovoj zemlji“.

„Nadam se da ovi događaji, ovaj događaj, stvaraju priliku da se mi kao globalna zajednica bolje pokažemo za vas“, rekao je Hari.

Princ Hari i Megan Markl Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Vojvoda je naglasio da je njegov dvogodišnji sin Arči izrazio želju da krene očevim stopama i da bude pilot. Hari je bio pilot helikoptera Apači u vojsci dok je bio u Avganistanu od 2011. do 2013. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

„Kada razgovaram sa sinom Arčijem o tome šta želi da bude kada poraste, nekim danima je to astronaut, a drugim danima je pilot helikoptera. Ali ono što ga podsećam je da bez obzira šta želiš da budeš kada odrasteš, tvoj karakter je najvažniji i ništa ne bi učinilo njegovu mamu i mene ponosnijim nego da vidimo da ima karakter“, rekao je on.

Ove „Igre nepobedivih“ će trajati do sledećeg petka. Hag je prvobitno trebao da bude domaćin ovog događaja 2020. godine ali je sve odloženo zbog pandemije. Princ Hari je došao da na ideju da organizuje ovu manifestaciju kada je video „Ratničke igre“ 2013. godine u SAD, gde su se takmičili penzionisani i povređeni vojnici.

Prvo izdanje ovih igra bilo je u Londonu 2014. godine, a naredna takmičenja su održana u SAD, Kanadi i Australiji.

BONUS VIDEO: Megan i Hari u Njujorku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram