Foto:profimedia.rs

Uspešna ukrajinska kontraofanziva u Harkovskoj oblasti uspela je da iznenadi čitav svet. Dok je većina analitičara očekivala da će Kijev uzvratiti napad u Hersonu, elementom iznenađenja on je počeo kod Harkova, što je rezultiralo oslobađanjem nekoliko gradova i masovnim povlačenjem ruskih trupa. Iza kontraofanzive koja je zadala glavobolju prvom čoveku Kremlja Vladimiru Putinu stoji general Aleksandar Sirski, veteran ukrajinske vojske.

Kontraofanziva ukrajinskih snaga glavna je tema svetskih medija već nekoliko dana. Njihov veliki proboj i pomeranje linija fonta, kao i povlačenje ruskih trupa, predstavljaju glavni preokret u ratu koji traje od 24. februara ove godine.

Ukrajinska vojska uspela je da potisne rusku vojsku iz Harkovske oblasti, oslobodivši čak 3.000 kvadratnih kilometara teritorije, što je nateralo ruske trupe da se povuku. Ukrajinske trupe su uspele da osvoje više od 30 naselja za samo 4 dana, a kako se navodi ukrajinska vojska se sada nalazi samo na oko 50 km od ruske granice.

Foto: Head of the Office of the President of Ukraine, REUTERS/Oleksandr Khomenko

Jedan od razloga velikog uspeha Ukrajinaca je i pojačana razmenu obaveštajnih podataka sa američkim kolegama tokom leta.

Dok je Ukrajina iznosila svoje planove za uzvraćanje udarca Rusima, visoki lideri u Kijevu su odlučili da i deljenje više informacija sa SAD pomoglo da se obezbedi veća pomoć.

Visoki američki zvaničnici odbili su da kažu koliko je detalja iz kontraofazivnog plana Ukrajina podelila i koliko saveta su SAD ponudile. Ali, jedan zvaničnik je rekao da su Amerikanci „stalno“ razgovarali sa Kijevom o načinima na koje bi Ukrajina mogla da priguši rusko napredovanje na istoku zemlje.

Međutim, jedan čovek stoji iza plana koji je Ukrajini pomogao da povrati veliki deo teritorije na istoku – general Aleksandar Sirski.

Foto:AP Photo/Leo Correa

Ko je general Sirski

Sirski je ukrajinski vojni oficir, a čin general-pukovnika ima od 2019. godine. Na početku ruske invazije na Ukrajinu, on je bio raspoređen u Kijevu, ali od septembra 2022. godine komanduje konstraofanzivom u Harkovu.

Od 2013. godine bio je prvi zamenik načelnika Glavnog komandnog centra Oružanih snaga Ukrajine i bio je uključen u tadašnje procese saradnje sa NATO. U novembru 2013. Sirski je u ime Ministarstva odbrane razgovarao o izmenama ukrajinske vojske u skladu sa standardima NATO-a.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kada je počeo rat u Donbasu 2014. godine, bio je jedan od glavnih komandanata snaga antiterorističke operacije tokom bitke kod Debaljceva u zimu 2015. godine, zajedno sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Viktorom Muženkom. Pod njegovim vođstvom minirani su svi mogući pravci prelaska reke Karapulke.

Odlikovan je Ordenom Bogdana Hmjelnickog III stepena, a kasnije je dobio čin general-potpukovnika zbog svog uspeha tokom bitke kod Debaljceva.

Sirski je od 5. avgusta 2019. godine bio komandant Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine. U aprilu ove godine dobio je nagradu Heroja Ukrajine za svoj zalaganje tokom ruske invazije.

BONUS VIDEO Masovna grobnica u Izjumu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (6)