Foto: Lillian Suwanrumpha/Pool via Reuters/File Photo

Vijetnamski predsednik Nguen Suan Fuk podneo je ostavku, posle niza korupcionaških skandala u koje su bili umešani visoki zvaničnici.

Državna Vijetnamska novinska agencija objavila je da je Fuk podneo ostavku na sednici Centralnog komiteta vladajuće Komunističke partije, a tekst saopštenja ukazuje da je bio primoran da se povuče, piše Gardijan.

Posle obavljanja funkcija na pokrajinskom nivou tokom nekoliko decenija, Fuk je 2006. prešao na državne pozicije. Član Politbiroa, najvišeg tela Komunističke partije, postao je 2011. godine, a premijer je bio od 2016. do 2021. godine, kada ga je parlament izabrao za šefa države.

Pročitajte još:

U saopštenju o ostavci, Fuk je pohvaljen za napore koje je kao premijer preduzeo u borbi protiv pandemije koronavirusa, ali se navodi i da je politički odgovoran za ozbiljne skandale u koje su umešani njegovi nekadašnji podređeni, uključujući dva potpredsednika vlade i tri ministra.

U Vijetnamu, zemlji sa oko 100 miliona ljudi, funkcija predsednika je pretežno ceremonijalna, a najmoćnija je pozicija generalnog sekretara Komunističke partije, na kojoj je Nguen Fu Trong 2021. započeo treći petogodišnji mandat. Glavno obeležje njegove vladavine je dugotrajna antikorupcijska kampanja.

BONUS VIDEO Dejan Bulatović saopštio da napušta SSP

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar