Pedro Kastiljo Pedro Castillo
Pedro Kastiljo Foto: EPA-EFE/Carlos Ortega

Predsednik Perua Pedro Kastiljo proglasio je danas vanredno stanje i najavio da će raspustiti Kongres i raspisati izbore, samo nekoliko sati pre rasprave o njegovom opozivu.

Kastiljo je najavio „vanrednu vladu“ i dodao da će poštovati trenutni ekonomski model tokom raspuštanja Kongresa, a sve to dok je u toku treći pokušaj njegovog opoziva, nakon što mu je mandat počeo u julu 2021.

Prošle godine, Pedro Kastiljo je postao prvi levičarski predsednik Perua u više od jedne generacije, nakon njegove kampanje u kojoj je obećao da će se pozabaviti siromaštvom koje su ruralni Peruanci predugo trpeli, a koje se pogoršalo tokom pandemije koronavirusa.

Za manje od godinu i po dana na vlasti, Kastiljo je imenovao pet različitih kabineta, suočio se sa šest krivičnih istraga i u sredu je suočen s trećim pokušajem opoziva u Kongresu, kome je peruanski lider zapretio raspuštanjem.

Kongres Perua pozvao je Kastilja prošle sedmice da odgovori na optužbe o „moralnoj nesposobnosti“ da vlada, a predsednik je optužbe protiv njega kvalifikovao kao „klevetu“.

Tužioci optužuju predsednika Perua da je vodio kriminalnu organizaciju kako bi profitirao na vladinim ugovorima, kao i da je više puta opstruirao pravdu.

Peruanski lider negira da je počinio ova krivična dela i osudio je ono što je nazvao „novim oblikom državnog udara“ koji su organizovali tužioci, zakonodavci i mediji.

Njegova administracija je preduzela početni korak ka pokušaju raspuštanja Kongresa, kao odgovor na odbijanje poslanika da održe glasanje o poverenju njegovoj vladi.

***

BONUS VIDEO: Iskopani ljudski ostaci u Peruu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar