Foto: Handout / AFP / Profimedia

Štetu koju je Tonga pretrpela nakon erupcije podvodnog vulkana koji je izazvao cunami, vlasti tog udaljenog kraljevstva opisuju kao "neviđenu katastrofu". Materijalna šteta se vidi i iz svemira. Satelitski snimci pokazuju da je većina ostrva, uključujući i glavno ostrvo Tongatapu prekrivena pepelom, dok fotografije sa zemlje otkrivaju da su na pojednim ostrvima gotovo sve kuće uništene.

PROČITAJTE JOŠ:

O količini pepela koja je prekrila ostrva najbolje govori podatak da snimci zabeleženi iz svemira izgledaju kao crno bele verzije originalnih snimaka.

Cunami je najveću štetu naneo ostrvima Haapai koja su se našla na udaru talasa visine do deset metara, navodi kancelarija UN-a za koordinaciju humanitarne pomoći.

Foto: Handout / AFP / Profimedia

Katastrofalna situacija je zabeležena na udaljenom ostrvu Atata. Ostrva Fonoifua, Niniva, Nomuka i Mango takođe su pretrpela značajnu materijalnu štetu. Jedno selo na Mangu je u potpunosti uništeno.

Velika šteta prijavljena je na zapadnim plažama glavnog ostrva Tongatapu, gde je nekoliko odmarališta i kuća ili uništena ili ozbiljno oštećena, a dve osobe se vode kao nestale. Voda je preplavila severnu obalu – okrenutu ka vulkanu – ali oštećenja od vode su vidljiva i na južnoj strani ostrva.

Foto: Handout / AFP / Profimedia

Aerodrom u jugoistočnom uglu ostrva takođe pokazuje znake oštećenja vodom, što sugeriše da je talas ušao u unutrašnjost ostrva. Slična oštećenja su vidljiva i u priobalnim područjima na ostrvima Uoleva i Nomuka, uz manju štetu na priobalnim područjima na ostrvu Uiha.

Međunarodni aerodrom Fua’amotu je, sudeći po snimcima, i poplavljen i pokriven pepelom na određenim delovima.

Foto: Handout / AFP / Profimedia

Novozelandska ministarka spoljnih poslova Nanaia Mahuta izjavila je u utorak da će pepeo koji je vulkan izbacio stvarati probleme u vazdušnom saobraćaju i u dostavljanju pomoći stanovnicima na ostrvima. Novi Zeland je poslao dva pomorska broda koji prevoze vodu i drugu pomoć na Tongu.

Foto: Handout / AFP / Profimedia

Smatra se da je subotnja erupcija podmorskog vulkana Hunga Tonga-Hunga Hapai, na oko 65 km severno od glavnog grada Tonge, najveći vulkanski događaj u poslednjih 30 godina.

BONUS VIDEO: Na španskom ostrvu La Palma neprestano kulja lava

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar