Foto: Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Gotovo sve velike termoelektrane i hidroelektrane u Ukrajini su oštećene, objavio je ukrajinski list na engleskom Kijev Independent. Najveći dosadašnji napad 15. novembra uzrokovao je nestanke struje u celoj zemlji.

Vladimir Kudricki, šef ukrajinskog državnog elektroenergetskog operatera Ukrenergo, kaže da Rusija od početka oktobra cilja ključnu ukrajinsku infrastrukturu, a energetski objekti su joj glavni cilj.

Na snazi su redukcije struje kako bi se sprečio kolaps sistema. Strane agencije izveštavaju kako su se Ukrajinci počeli da se privikavaju na tešku situaciju. Nagurali su se u kafiće u potrazi za toplinom, stiskajući prazne boce u potrazi za vodom, javlja AP.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

U gradu od tri miliona stanovnika neki skupljaju kišnicu iz odvodnih cevi, a društvene mreže se koriste kako bi se saznalo ko je dobio struju i vodu, makar nakratko. U četvrtak ujutro još je 70 odsto Kijeva bilo bez struje, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko, prenosi Jutarnji list.

Regionalne vlasti na društvenim mrežama obaveštavaju ljude o tome kako se odvijaju popravke, upozoravajući da im treba još vremena.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Računajući na teškoće, ove sadašnje i buduće, kako ratna zima odmiče, ukrajinske vlasti otvaraju hiljade takozvanih tačaka nepobedivosti za svoje stanovništvo. Tačke nepobedivosti su zagrejani, osvetljeni prostori koji nude tople obroke, struju i internetsku vezu. Više od 3700 bilo je otvoreno širom zemlje u četvrtak ujutro, rekao je visoki zvaničnik u predsedničkom kabinetu Kiril Timošenko.

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Novinari AP-ja razgovarali su s 34-godišnjom Alinom Dubeiko koja je došla da se ugreje u veliki, topli i osvetljeni kafić. Bez struje, grejanja i vode kod kuće, odlučila je da u kafiću provede dan. Prilagodila je svoju dnevnu rutinu ratnim okolnostima: ujutro su joj dovoljne dve čaše vode za pranje, zatim skuplja kosu u rep i spremna je za svoj radni dan.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

„Radije bih bila bez struje, nego živela pod ruskom okupacijom“, rekla je Alina novinarima AP-ja.

U Kijevu ljudi stoje u redovima za vodu kako bi napunili plastične boce. Katerina Lučkina, 31-godišnja radnica Ministarstva zdravlja, odlučila je skupljati kišnicu iz odvodne cevi kako bi barem mogla oprati ruke na poslu gde nema vode. Napunila je dve plastične boce, strpljivo čekajući na kiši da se napuni. Kolega je iza nje čekao da uradi isto.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

„Mi Ukrajinci smo jako snalažljivi, smislićemo bilo šta. Nećemo klonuti duhom“, ističe Katerina Lučkina. Nastavili su da rade, prebacili se u ritam preživljavanja, koliko god je to moguće.

„Ne gubimo nadu da će sve biti u redu“, kaže Lučkina.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Gradonačelnik Vitalij Kličko je preko Telegrama poručio da električari „daju sve od sebe“ kako bi vratili struju. Ekipe za popravak vodovodnog sistema takođe su na terenu. U ranim poslepodnevnim satima Kličko je objavio da je snabdevanje vodom obnovljeno u celom glavnom gradu, uz napomenu da bi neki mogli još uvek imati vodu s niskim pritiskom.

Struja, toplina i voda postupno se vraćaju i drugde. U ukrajinskoj jugoistočnoj regiji Dnjepropetrovsk guverner je objavio da je spašeno 3000 rudara zarobljenih pod zemljom zbog nestanka struje.

BONUS VIDEO: Soba za mučenje u Hersonu