Hektor Valer
Hektor Valer Foto: El Comercio / Zuma Press / Profimedia

Peruanski premijer Hektor Valer povlači se sa funkcije samo četiri dana nakon što je na nju imenovan. Razlog su informacije koje su “procurile” u javnost, a prema kojima je on tukao svoju ćerku i pokojnu suprugu.

U petak je predsednik Pedro Kastiljo rekao da će ponovo rekonstruisati kabinet, usred sve većih osuda njegovog imenovanja Valera za premijera.

Pročitajte još:

Valerova smena znači da će Kastiljo morati rekonstruiše kabinet četvrti put za samo šest meseci. Prema peruanskom ustavu, kada premijer odstupi, ceo kabinet mora da sledi njegov primer dok se ne imenuje zamena i izabere novi sastav vlade.

U obraćanju Kastiljo je optužio Kongres i njegove bivše ministre za „podvirivanje nestabilnosti i političke neizvesnosti“, ali nije pomenuo optužbe protiv Valera.

Koristeći zapaljivu retoriku, Valer je optužio političku desnicu da je iznudila njegovu ostavku na osnovu lažnih optužbi za nasilje u porodici.

„Otužbe protiv mene zasnovan su na lažima”, rekao je vidno iznerviran Valer.

Nekoliko sati nakon Valerovog imenovanja u utorak, pojavili su se policijski izveštaji iz 2016. godine u kojima ga njegova ćerka i pokojna supruga optužuju za nasilje u porodici.

U jednoj od optužba koju je podnela njegova 29-godišnja ćerka navodi se da ju je „šamarao, udarao pesnicama i nogama u lice“, kao i da ju je čupao za kosu, piše Gardijan.

Hektor Valer
Hektor Valer Foto: El Comercio / Zuma Press / Profimedia

Valer je negirao optužbe i rekao da su izveštaji lažni.

Grupe za ženska prava protestovale su protiv Valerovog imenovanja, a troje ministara iz vlade takođe je pozvalo premijera da se povuče. Ultrakonzervativni Valer – koji se protivi seksualnom obrazovanju i ima istoriju optužbi seksističke prestupe – bio je poslanik u stranci krajnje desnice pre nego što je prešao u stranku koja je podržavala Kastilja.

Iako nominalno levičar, on je pre stupanja na dužnost iznosio društveno konzervativne stavove protiv LGBTQ aktivista, legalnog abortusa i seksualnog obrazovanja koji su se malo razlikovali od stavova njegovih krajnje desnih protivnika.

Sumnje u vezi sa njegovim levičarskim akreditivima dodatno su pojačane kada je fotografisan kako uživa u razgovoru sa krajnje desnim brazilskim predsednikom Žairom Bolsonarom.

BONUS VIDEO: Jovana Netković Oružje u kući povećava strah da se nasilje prijavi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar