Joseph Augustus Zarelli Foto:Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

U februaru 1957. u Filadelfiji su pronađeni ostaci dečaka, starosti između četiri i šest godina, umotani u ćebe i u kartonskoj kutiji.

‘Policija je utvrdila identitet dečaka koji je pronađen mrtav u kutiji u američkoj državi Filadelfija pre više od 60 godina.

Dete koje je decenijama bilo poznato kao „dečak u kutiji“ je zapravo Džozef Avgust Zareli, a njegov identitet je utvrđen korišćenjem DNK tehnologije i posvećenog rada policije.

Misterija oko identiteta dečaka dugo je proganjala ovu zajednicu, rekla je šefica policije, Daniel Outlav.

Policija je na konferenciji za novinare saopštila da neće objaviti imena dečakovih roditelja, kao ni uzrok njegove smrti.

Međutim, utvrđivanjem identiteta preminulog dečaka ovaj slučaj nije zatvoren, saopštila je policija i pozvala javnost da se javi ako zna bilo kakve detalje o dečakovom životu.

Policajci su i ranije pokušavali da identifikuju dečaka DNK tehnologijom, ali uzet uzorak nije bio dovoljan, pa je postupak propao. Forenzičar je kasnije uspeo da identifikuje dečakove roditelje, koristeći iste uzorke.

Vlasti su pregledale evidenciju o rođenju i usvojenju kako bi povezale dečaka sa njegovim rođacima. Rođen je 13. januara 1953. godine, saopštila je policija.

U februaru 1957. u oblasti Foks Čejz u Filadelfiji pronađeni su ostaci dečaka između četiri i šest godina umotan u ćebe u kartonskoj kutiji.

Dečak je bio go i ošišan, a na njegovom telu su bile vidljive mnogobrojne masnice. Imao je samo 13 kilograma i mnogo malih ožiljaka, saopštio je Centar za nestalu i zlostavljanu decu. Policija je saopštila da ga je neko nasmrt pretukao.

Nakon strašnog otkrića, ceo grad je bio oblepljen plakatima sa likom nesrećnog dečaka.

Lokalna policija, patolozi i DNK analitičari, proveli su decenije pokušavajući da reše slučaj i pratili stotine tragova.

Slučaj je takođe zaintrigirao brojne istražitelje amatere, uključujući grupu pod nazivom Vidok Sosajeti, kojoj je policija zahvalila na pomoći tokom konferencije za novinare.

Detektivi su analizirali mnoge opcije, uključujući da je dečak kidnapovan iz prodavnice na Long Ajlendu u Njujorku te ona da je on zapravo izbeglica iz Mađarske.

Joseph Augustus Zarelli Foto:Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

Posmrtni ostaci dečaka sahranjeni su na lokalnom groblju sa nadgrobnom pločom na kojoj je pisalo: „Nepoznato dete Amerike“.

„Niko ne bi trebalo da čeka ovoliko da se ispriča priča o njegovom životu“, rekao je šef policije Outlav.

BONUS VIDEO: Dušan Mrđić 4 godine za ubistvo četvorogodišnjeg deteta – to je so na ranu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar