Foto:Shutterstock

Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatska ima oko 250.000 zavisnika od alkohola i nalazi se među prvih pet zemalja Evropske unije po konzumaciji alkoholnih pića, ta zavisnost je veliki društveni problem jer pogađa celu porodicu, a na lečenju završi tek svaki osmi zavisnik.

Tradicionalno je više zavisnika od alkohola među muškarcima, koji opijanjem pokušavaju da reše probleme s depresijom, panikom ili stresom, budući da zbog kulturoloških razloga oklevaju da priznaju i potraže pomoć, kaže psihijatar Krešimir Radić, specijalista iz Klinike za psihijatriju Vrapče, upozoravajući na problem alkoholizma u Mesecu borbe protiv zavisnosti.

Uticaj na celu porodicu

Ističe da muškarci tri puta češće umiru od bolesti povezanih s alkoholom te, iako čine većinu među lečenim pacijentima, još uvek puno njih ne uspe da dobije pomoć. Konzumacija alkohola rano u životu dovodi do zdravstvenih problema pa su u programima lečenja u zdravstvenim ustanovama osobe svih starosnoh grupa.

#related-news_0

Alkoholizam utiče na mentalno zdravlje cele porodice, koja socijalno i mentalno pati zbog člana koji pije. Deca imaju lošiji uspeh u školi, supružnici problema s funkcionisanjem u radnoj sredini, porodica je opterećena troškovima zbog kupovine alkohola, saobraćajnih kazni i drugih prekršaja, što dodatno osiromašuje i otežava svakodnevicu.

„U takvim porodicama nije retko porodično nasilje. Lekari se često susreću sa situacijama kada porodica više ne želi da ima dodira sa svojim bolesnim članom koji pije, a on je onemoćao, lošeg telesnog zdravlja i nesposoban da se stara za sebe“, navodi Radić.

BONUS VIDEO Dr Srđan Pešić: Sve više mladih sedative kombinuje sa alkoholom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare