Vladimir Kara-Murza Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Suđenje zatočenom opozicionom ruskom aktivisti Vladimiru Kara-Murzi, koga je priluškivao Aleksanadr Vulin, tada na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova, ponovo je počelo danas, a on se zbog kritike Kremlja suočava sa više od dve decenije zatvora po optužnici koja uključuje izdaju.

Njegovo suđenje je poslednje u nizu slučajeva protiv opozicionih glasova u Rusiji u obračunu koji je intenziviran otkako je predsednik Vladimir Putin prošle godine poslao trupe u Ukrajinu, piše Slobodna Evropa (RSE).

Kara-Murza (41) je optužen za veleizdaju, širenje „lažnih“ informacija o ruskoj vojsci i za povezanost sa „nepoželjnom organizacijom“.

Preti mu kazna do 25 godina zatvora, rekao je novinarima danas jedan od njegovih advokata Vadim Prohorov, a prenosi RSE.

„Vratili smo se u staljinistička vremena. Na ogromne staljinističke kazne“, rekao je Prohorov posle saslušanja u ponedeljak, misleći na sovjetskog diktatora Josifa Staljina.

Sledeće ročište biće 16. marta, dodao je Prohorov, rekavši da „vlasti žele da sve reše brzinom svetlosti“.

Kara-Murza je uhapšen u aprilu prošle godine pod optužbom da je širio ono što vlasti smatraju „lažnim vestima“ o ruskoj vojsci.

U avgustu 2022, Kara-Murza je optužen da je povezan sa „nepoželjnom organizacijom“ zbog učešća na konferenciji podrške političkim zatvorenicima.

U oktobru je optužen za izdaju zbog kritika Moskve na tri javna događaja u inostranstvu, rekao je njegov advokat državnoj novinskoj agenciji TASS, ističući da komentari „ne predstavljaju nikakvu pretnju po zemlju“.

***

BONUS VIDEO: Ruski opozicionar tvrdi da ga je Vulin tajno snimao u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare