Foto:EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA, Tanjug/AP Photo/LIBKOS, EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK, Mikhail Metzel / Sputnik / Profimedia

U prvim borbenim redovima na frontu u Ukrajini ne nalaze se isključivo profesionalni vojnici, niti samo državljani dveju zaraćenih strana - Rusije i Ukrajine. Prema nezvaničnim informacijama, za Moskvu se bore razne paravojne formacije poput Vagner grupe, ali i vojnici iz raznih delova sveta poput Iranaca, Sirijaca, Čečena, a prema poslednjim informacijama i Avganistanaca, koji bi mogli da posluže kao ruski kec u rukavu. Naime, iz Kabula je došla jedinica koju je svojevremeno obučavala britanska vojska.

Kako biše britanski Telegraf, Rusi im nude novčane nagrade od 10.000 američkih dolara i mesečne plate, a njihovim porodicama domove u Rusiji.

Naime, vojnicima su ponuđene mesečne plate od 1.500 do 2.000 dolara i da za svako dete mlađe od 18 godina po 3.000 dolara. Pored toga, dobijaju i rusko državljanstvo.

Avganistan Kabul napad
Kabul Foto:WAKIL KOHSAR / AFP / Profimedia

Mnogi bivši pripadnici avganistanske Uprave za nacionalnu bezbednost (NDS) prihvatili su ove ponude jer smatraju da su Velika Britanija i druge zapadne zemlje za koje su radili tokom rata u Avganistanu propale i zaboravile na njih ih.

Oni se osećaju razočarano, jer je nakon dolaska talibana Britanija ignorisala njihove apele i tvrdila da ne može da obezbedi njihovo preseljenje iz zemlje. Uz to, zbog saradnje „sa okupatorom“ talibani su često mučili i iživljavali se nad bivšim pripadnicima NDS-a.

Ipak, bivši oficir NDS-a Hamid za britanski Telegraf kaže da je njihov odlazak u Rusiji izuzetno opasan.

„Rusija pokušava da regrutuje bivše avganistanske vojne zvaničnike da ih pošalje u Ukrajinu. Nemate pojma šta to znači. Ovaj plan je izuzetno opasan jer su to neki od najbolje obučenih zvaničnika na svetu“, rekao je Hamid.

Avganistan vojska
Avganistan Foto:EPA-EFE/JALIL REZAYEE

Oko 270 bivših oficira NDS-a napustilo je Avganistan zajedno sa svojim porodicama u septembru. Veruje se da će im povratak u Avganistan biti doživotno zabranjen.

Ko se još bori na strani Rusa?

Pored Avganistanaca, na strani Rusije ratuje i zloglasna iranska garda. Naime, pripadnici elitne Iranske revolucionarne garde nalaze se u Ukrajini, na okupiranom Krimu, gde obučavaju ruske vojnike kako da koriste isporučene iranske dronove.

Ono što u ovom trenutku još nije poznato, osim tačnog broja iranskih gardista, je da li oni i sami upravljaju dronovima ili isključivo obučavaju ruske vojnike za njihovo korišćenje.

Takođe, tokom prvih dana rata u medijima su se pojavljivale informacije da je rusija angažovala Sirijce. Vol strit Žurnal je navodio da Rusija, koja je intervenisala u Siriji kao podrška sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu od 2015. godine, tamo regrutuje borce, nadajući se da će njihovo borbeno iskustvo u urbanoj sredini pomoći da se zauzme Kijev.

Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Prema lokalnim novinama u Deir ez-Zouru u Siriji, Rusija je sirijskim dobrovoljcima ponudila plate između 200 i 300 dolara „da odu u Ukrajinu i rade kao čuvari“ na šest meseci.

Čečeni i Vagnerovci

Na ruskoj liniji fronta neizostavni su i članovi formacija bliskih Putinu. Najbrutalniji su Vagnerovci, pripadnici paravojne formacije na čijem je čelu Putinov saveznik Jevgenij Prigožin, kao i sledbenici lidera čečena Ramazana Kadirova.

Vagner grupa nastala je 2015. godine i svi dokazi ukazuju na to da je moćno oružje u rukama Kremlja. Mete ove paravojne formacije najčešće su najveći neprijatelji zvanične Moskve. Iako ruski Ustav ne dozvoljava formiranje paravojnih formacija, veruje se da Vagner ima uporište upravo u Kremlju. Po takvoj raspodeli snaga, Vagner može biti poslat da ratuje u ime Rusije, a da ruski zvaničnici nikada ne priznaju da je komanda stigla iz kancelarije u Kremlju – jer grupu Vagner čine nezavisni plaćenici.

Foto:Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia/StratCom ZSU/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images/EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV/EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/Siegra Asmoel / imageBROKER / Profimedia

Zvaničnih podataka o dobročiniteljima Vagnera nema, ali se pretpostavlja da novac za vođenje ratova stiže iz ruske obaveštajne agencije GRU, koja i nadgleda „rad“ ove grupe.

Vagner inače regrutuje vojne veterane koji dolaze iz ruralnih područja, bez mnogo mogućnosti da zarade dovoljno novca za život. Takođe, brojni snimci iz ruskih zatvora pokazali su da Vagnerovci u svoje redove regrutuju i trenutne zatvorenike, uključujući i najmonstruoznije ubice.

Na jednom od snimaka vidi se i Prigožin koji robijašima govori da će biti potpuno slobodni ukoliko ratuju za Rusiju na ukrajinskom frontu.

Kada je reč o Kadirovu, pretpostavlja se da je na front poslato između 300.000 i 400.000 boraca. Najviše ih je u rat otišlo, i to dobrovoljno, nakon što je Putin proglasio delimičnu mobilizaciju.

Ramzan Kadirov Foto:EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK

Inače, čečenske paravojne jedinice smatraju se jednim od najbrutalnijih na svetu, a u prošlosti su bile raspoređene na istoku Ukrajine i u Siriji. Kadirov je lider Čečenske Republike koja se nalazi unutar granica Ruske Federacije, a defakto je nezavisnost stekla nakon Prvog čečenskog rata 1996. godine.

Kadirov, član Putinove Jedinstvene Rusije i po svemu sudeći blizak saradnik ruskog predsednika u Čečenskoj Republici vlada po principu kulta ličnosti.

Kada je počeo rat u Ukrajini, Kadirov je najavio dolazak Čečena u tu zemlju i pozvao Ukrajince da zbace svoju vladu.

Kadirov se na internetu često hvalio kako čečenske jedinice nisu pretrpele gubitke do sada i rekao da ruske snage mogu lako da zauzmu velike ukrajinske gradove, uključujući i Kijev. Takođe, on i pripadnici njegovih snaga poznati su i kao „ratni TikTokeri“ jer na ovoj mreži često emituju video klipove sa fronta.

Pročitajte još:

Inače, međunarodna zajednica je „Kadirovce“ okrivila za masakar u Buči, koji se dogodio tokom prvih meseci rata.

Ukrajince obučavaju Britanci

Pomoć drugih država ne zaobilazi ni Ukrajinu, koja je veći deo svog naoružanja dobila od Zapada.

Takođe deo snaga Kijeva išao je na vojne obuke u druge zemlje, a najzapaženije je prošla ona u Velikoj Britaniji.

Na obuci se učilo rukovanje pešadijskim naoružanjem, pružanje prve pomoći na bojnom polju, kretanje po terenu, pešadijsku taktiku, patrolu i vođenje oružanog sukoba.

Kurs je obuhvatao i obuku kao i kod britanskih vojnika, regruta početnika, koji stupaju u armiju. Na obuci je radilo čak 1.150  britanskih oficira.

BONUS VIDEO Kadirov plače zbog govora Putina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar