Foto: REUTERS/Sebastian Castaneda

Peru po prvi put ima ženu predsednika, nakon što je bivši predsednik Pedro Kastiljo smenjen i uhapšen samo nekoliko sati nakon što je pokušao da raspusti Kongres.

Dina Boluarte, koja je ranije bila potpredsednica Perua, položila je zakletvu nakon dramatičnog dana u Limi, nakon što je sada bivši predsednik Kastiljo najavio da će zameniti Kongres sa vanrednom vladom.

Poslanici su, međutim, ignorisali najavu Kastilja i na hitnom sastanku opozivali predsednika, a Boluarte, 60-godišnja pravnica, rekla je da će vladati do jula 2026. godine, kada je trebao da se završi mandat Kastilja.

U govoru nakon polaganja zakletve, nova predsednica je pozvala na političko primirje kako bi se prevazišla kriza koja je zahvatila zemlju.

„Ono što tražim je prostor i vreme za spašavanje zemlje“, rekla je ona.

Dramatični niz događaja u sredu počeo je obraćanjem predsednika na nacionalnoj televiziji u kojem je proglasio vanredno stanje i najavio da će raspustiti Kongres koji kontroliše opozicija, što je šokiralo kako u Peruu – nekoliko ministara je dalo ostavke u znak protesta – tako i u inostranstvu.

Inače, Kastiljo je pokušao da raspusti Kongres samo nekoliko sati pre nego što je trebao da počne novi postupak opoziva protiv njega – treći otkako je došao na dužnost u julu 2021.

Ali Kongres, koji kontrolišu stranke koje se protive Kastilju, sazvale su hitnu sednicu i održano je glasanje o opozivu koji je Kastiljo pokušavao da spreči.

Nakon impičmenta, Kastiljo je viđen u policijskim prostorijama, ali za sada nije poznato da li je uhapšen, ili je sam odlučio da ode na informativni razgovor.

Na fotografijama , koje je policija podelila na Tviteru, ali su naknadno obrisane, video se bivši predsednik kako sedi, naizgled opušten i ćaska s drugima. Zatim su objavljeni snimci na kojima potpisuje papire sa tužiocima.

***

BONUS VIDEO: Iskopani ljudski ostaci u Peruu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar