Papa Franja Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Papa Franjo je jutros otišao u rusku ambasadu pri Svetoj stolici da izrazi zabrinutost, drugog dana ruske invazije na Ukrajinu. To je neuobičajen gest za argentinskog papu koji nikad ne ide u strana predstavništva već prima u apostolskoj palati diplomate akreditovane u Vatikanu.

Svaki rat je sramna kapitulacija, napisao je danas papa Franja povodom ruske invazije na Ukrajinu u tviter poruci na više jezika uključujući i ruski.

„Svaki rat ostavlja svet u gorem stanju nego u kom ga je našao. Rat je uvek poraz politike i humanosti, sramna kapitulacija, popuštanje pred snagama zla“, napisao je papa preuzimajući deo iz svoje poslanice o miru „Sva braća“ (Fratelli tutti) objavljene 2020.

Njegova tviter poruka objavljena je takođe na uobičajenim jezicima za njegov nalog (italijanskom, portugalskom, poljskom, francuskom, engleskom, španskom, nemačkom i arapskom) i uz nju ide heštag Molimozajedno i Ukrajina.

Glasnogovornik Vatikana Mateo Bruni rekao je da je Papa proveo oko 30 minuta u ambasadi, koja je blizu Vatikana.

„Otišao je da izrazi zabrinutost zbog rata“, rekao je Bruni ali nije želeo da komentariše spekulacije u medijima da je Papa ruskom ambasadoru ponudio da Vatikan bude posrednik između Rusije i Ukrajine.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite iz minuta u minut na lajv blogu Nova.rs.

***

BONUS VIDEO: Ruska vojna vozila u Černobilju

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar