Dete, bolnica
Foto: Shutterstock

U Engleskoj je ove sezone zabeleženo pet smrtnih slučajeva u roku od sedam dana od invazivne dijagnoze streptokoka tipa A kod dece mlađe od 10 godina, saopštila je britanska zdravstvene bezbednosna agencija.

Dete mlađe od 10 godina je takođe umrlo u Velsu nakon zaraze.

Agencija je takođe saopštila da najnoviji podaci pokazuju da slučajevi šarlahne groznice, koju izaziva streptokok tipa A, i dalje ostaju veći nego što bismo obično videli u ovo doba godine.

Kako se navodi, u poslednjoj nedelji je prijavljen 851 slučaj, u poređenju sa prosekom od 186 u prethodnim godinama.

Britanska zdravstvena bezbednosna agencija je saopštila da su istrage u toku nakon izveštaja o porastu infekcije donjih disajnih puteva kod dece u poslednjih nekoliko neelja, koje su izazvale tešku bolest.

Ranije je Skaj njuz potvrdio smrt Muhameda Ibrahima Alija, koji je imao četiri godine, nakon objave njegove škole u Bakingemširu 17. novembra.

Zdravstveni zvaničnici su sada potvrdili da je imao intenzivni streptokok grupe A.

Opisali su ga kao „divnog, ljubaznog, nasmejanog i energičnog dečaka“, navodi se.

Dr Džil Moris, konsultant za zdravstvenu zaštitu u Agenciji za zdravstvenu bezbednost Velike Britanije, rekla je da je ovo tragičan slučaj i da su njihove misli sa porodicom i prijateljima u ovom tužnom trenutku.

„Dali smo savete školi i vrtiću kako bismo sprečili dalje slučajeve i nastavićemo da pratimo situaciju“, navodi se.

PROČITAJTE JOŠ:

Ranije je potvrđena i smrt deteta u zapadnom Londonu.

Dr Džimi Čou, konsultant za zdravstvenu zaštitu u agenciji, rekao je da su dati saveti školskoj zajedinici kako bi se sprečili dalje slučajevi i da će nastaviti da prate situaciju.

Još dvoje školaraca je umrlo od zaraze u proteklih sedam dana. Jedan je bio učenik koji je pohađao osnovnu školu u blizini Kardifa. Zdravstveni zvaničnici su objavili njegovu smrt u četvrtak. Prošlog petka je preminulo i šestogodišnje dete u Sariju.

Zvaničnici su primetili blagi porast slučajeva streptokoka tipa A, koji može izazvati šarlah, iako su smrtni slučajevi i komplikacije od infekcije retke.

Zaraze se može preneti kašljanjem, kijanjem i kontaktom koža na kožu.

BONUS VIDEO: Pucnjava u gej klubu u Kolorado Springsu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar