Foto: AP Photo/Zabi Karimi

Uprskos tome što su Sjedninjene Države u vojnu obuku i naoružanje Avganistanaca uložile više od trilion dolara, njihovi suparnici talibani, koji su prilbližniji gerili, nego vojnoj formaciji, porazili su ih brzinom svetlosti. Trijumf su potvrdili ulaskom u predsedničku palatu u Kabulu, u kojoj nije ni imao ko da ih dočeka, jer je avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio zemlju, te proglasili kraj rata.

Pročitajte još:

Portparol talibana Muhamad Najm izjavio je da se na ovu pobedu čekalo 20 godina.

„Danas je veliki dan za avganistanski narod i mudžahedine. Hvala Bogu, rat je završen u zemlji“, rekao je.

Zapravo, talibani su 20 godina čekali da SAD napuste Avgansitan, kako bi iskoristili priliku za napad.

One su im tu priliku i pružile i to znatno ranije. Naime, iako je prvobitno najavljivano za 11. septemar, pa pomereno za 31. avgust zbog simbolike datuma, povlačenje američkih trupa počelo je početkom avgusta. Odlučili su i da odu praznih ruku, pa su za sobom ostavili vojne baze pune opreme, koju su sada talibani „oteli“ i koriste je u svojim pohodima.

Talibani želeli mirnu predaju vlasti

Muhamad je rekao i da su oni prvobitno želeli mirnu tranziciju vlasti i da ne žele da vladaju izolovanom zemljom. Dodao je i će poštovati prava i slobode žena za manjine prema šerijatskom pravu.

„Tražimo od svih zemalja i entiteta da sednu sa nama da reše sva pitanja“, rekao je on.

Foto: AP Photo/Zabi Karimi

Talibanskim borcima je naređeno da pokažu „poniznost“ i da ne nanose štetu civilima ili uništavaju imovinu prilikom ulaska u Kabul.

Ipak, čini se da građani Avganistana ne veruju u njegove reči, jer Kabulom vlada panika, koju najbolje oslikavaju fotografije sa aerodroma na kojima se vide ljudi kako unezvereno pokušavaju da napuste grad hvatajući se za krila aviona u pokretu i tom prilikom je stradalo petoro civila.

Oni strahuju od toga da će talibani da se vrate svojim okrutnim praksama nametanja šerijata ili islamskog verskog zakona. U njihovoj prethodnoj vladavini Avganistanom od 1996. do 2001. ženama je bilo zabranjeno da idu u školu i rade i primoravane su da u potpunosti prikrivaju lica van kuće. Takođe su postojale i arhaične kazne, poput kamenovanja, bičevanja i vešanja, koje su primenjivane na sve one koji su prekršili stroge verske zakone.

Takođe se strahuje od toga da će avganistanske devojke biti prislijene da se venčavaju sa talibanskim vojnicima, koje bi po toj teoriji njima dodeljivane kao nagrada za ratni uspeh.

U Kabulu su mnogi počeli da se pripremaju za život pod strogom islamskom vlašću.

Avganistan, Kabul, Talibani
Foto: EPA-EFE/STRINGER

Uskoro obrazuju novi Islamski emirat Avganistan

Avganistanski čelnici stvorili su koordinaciono telo koje će se sastati s talibanima i upravljati prenosom vlasti. Mula Abdul Gani Baradar, glavni pregovarač talibana rekao je da mudžahedini žele izgraditi „otvorenu, inkluzivnu islamsku vladu“. Te se tako Očekuje da će oni u narednim danaima da proglase novi Islamski emirat Avganistan.

Ko bi mogao da ih prizna?

S obzirom na to da su SAD, Nemačka, Kanada, Velika Britanija i mnoge druge države evakuisale svoje amabasade i građane iz kabula, zaključuje se da, kada bude proglašen, neće biti međunarodno priznat.

Prethodnu talibansku vlast priznale su svega četiri države: Pakistan, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Turkmenistan.

Talibani na periferiji Kabula, najavljuju miran ulazak u grad

Međutim, neke zemlje poput Kine sugerisale su da bi mogle da priznaju talibane kao legitimni režim.

Rusi blagonakloni

Portarol talibana je rekao da talibanski pokret garantuje bezbednost osoblju ruske ambasade u Kabulu.

„Da, imamo dobre odnose s Rusijom i naša politika jeste da se obezbede uslovi za funkcionisanje ruske i ostalih ambasada“, rekao je portparol.

„Nema potrebe za evakuaciju osoblja ruske ambasade u Kabulu“, saopštili su potom izvori ambasade.

Talibani u Kabulu
Talibani u Kabulu. Foto: AP Photo/Hamed Sarfarazi

Predsedinik otišao u Tadžikistan

Nakon što su se pojavle glasine da je predsednik Avganistana Ašraf Gani, saopštio je da je napustio zemlju kako bi sprečio krvoproliće. Takava odluka ne čudi, s obzirom na to su talibani 1996. po dolasku na vlast ubili predsednika Mohamada Nadžibulaha.

BONUS VIDEO: Mnogi Avganistanci i strani državljani u strahu od nove vlasti pokušavaju da napuste zemlju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar