Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu, videli smo različite vidove borbe, taktike i oružja koje se koriste na frontu. Kako se borbe na istoku zemlje sve više zaoštravaju, ratište u Ukrajini postalo je prava klanica. Situacija je svakim danom sve lošija, vojnici se bore u jezivim uslovima, a u Evropu se vratio rovovski tip borbe koje nije viđen od Prvog svetskog rata.

Jedan od bitnijih gradova za koji se još vode žestoke borbe jeste Bahmut. I jedna i druga strana broje mrtve, ali odbijaju da se povuku i popuste. Bahmut je postao poprište rovovskog rata, a prizori iz ovog razorenog grada sve više podsećaju na Prvi svetski rat.

Nekada razvijen grad, čija se populacija od 72.000 ljudi zbog rata smanjila za 90 odsto, pretvoren je u močvaru koja podseća na scene iz bitaka za vreme Prvog svetskog rata.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Sumorne fotografije koje kruže po društvenim mrežama i koje su objavili svetski mediji, pokazuju ukrajinske vojnike u poplavljenim i blatnjavim rovovima. Na ničijoj zemlji, kilometrima nekada netaknutog grmlja, sada leži blatnjava sahara prepuna polomljenih stabala i stotine masivnih kratera.

Artiljerijski udari i vazdušno bombardovanje su pretvorili nekada plodno tlo u neprohodnu močvaru koja može da proguta ceo tenk.

Na Tviteru se širi poređenje crno-belih fotografija bitke kod Verduna iz Prvog svetskog rata, kao i onih koji dele branioci iz blizine Bahmuta, a koje su snimljene u novembru 2022. Osim savremene vojne uniforme Ukrajinaca, sve drugo izgleda gotovo isto.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Vojni analitičari opisuju kako je bitka za Bahmut kombinacija ratovanja sa početka 20. veka i najnovije tehnologije.

Julijus Terehov, portparol 58. samostalne motorizovane pešadijske brigade ukrajinske vojske u Bahmutu, rekao je: „Zaista je kao u Prvom svetskom ratu. Zbog intenzivnog granatiranja, drveće je posečeno“.

Borbe su postale toliko intenzivne da su rovovi nekoliko puta menjali vlasnika u toku nedelje, a neka područja su ispunjena trulim leševima. U lokalnu bolnicu stalno pristižu vozila hitne pomoći i automobili kojima se dovoze ranjeni vojnici. Dodaju da su vojnici potpuno izobličeni od povreda, a da su nosila prekrivena krvlju.

Broj ranjenih raste iz dana u dan, a povrede su različite – od prostrelih rana, povreda od gelera, ali i potresa mozga.

Dok Rusija koristi istu taktiku kao i za osvajanje obližnjih gradova Severodonjecka i Lisičanska – uz neprekidnu tešku artiljerisku paljbu da iscrpi ukrajinske branice – ukrajinske snage su izgleda odlučne da zadrže svoje linije i nanesu teške gubitke ruskim napadačima.

Prošle nedelje, slike ukrajinskog špijunskog drona, pokazale su ogromno groblje ruskih tenkova u Belgorodskoj oblasti. Slike koje je podelio difens.blog.com prokazuju stotine borbenih tenkova, haubica, borbenih vozila pešadije, pa čak i sisteme protivvazdušne odbrane koje je desetkovala Ukrajina.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

PROČITAJTE JOŠ:

Borbe oko Bamuta su nastavljene pošto je Ukrajina upozorila civile na nove ruske udare u ponedeljak, uz mogućnost nove runde evakuacije iz prestonice tokom relativnog zatišja usled vazdušnih udara na energetske objekte i drugu ključnu infrastrukturu.

Analitičari komentarišu kako se ruska vojska i dalje nosi s nerealnim političkim zahtevima da pokaže napredak na frontu.

Bitke poput Bahmuta troše snage koje bi se mogle upotrebiti negde druge. Koriste ljude koje smatraju „potrošnom robom“, no s obzirom na loš kvalitet raspoloživih snaga i smanjenje zaliha municije malo je verovatno da će biti uspešni.

BONUS VIDEO: Haos na samitu G20: Rusija gubi i tradicionalne saveznike, Britanija poslala brutalnu poruku Putinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar