Foto: Shutterstock

Avion MIG-21 srušio se danas tokom planske aktivnosti obuke na nenaseljenom šumivitom području u Virovitičko-podravskoj županiji, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Hrvatske.

Avion se, navode, srušio nešto pre 14 sati na području Slatine. Preduzete su sve mere i radnje u cilju pronalaska i spašavanja posade, navodi se u saopštenju i dodaje da će MORH pravovremeno izvestiti javnost o svim detaljima.

Hrvatski portal Dnevnik je javio da je avion navodno pao tokom trenažnog leta.

MiG-21 je laki višenamenski nadzvučni avion sa jednim mlaznim motorom. Proizveo ga Mikojan u bivšem SSSR-u. Nakon 50 godina od njegovog prvog leta, 49 zemalja koristilo je, a neke i danas koriste MiG-21. Brzina mu prelazi dva Maha što ga čini bržim od mnogih kasnije izrađenih aviona. Izrađeno ih je više od 11.950.

MiG-21 je uz MiG-29 bio najpoznatiji izvozni lovac sovjetske proizvodnje. Uz Sovjetski Savez, koristile su ga ili ga još uvek koriste članice bivšeg Varšavskog pakta, kao i druge zemlje. Uz Evropu, taj lovac koristio se i u azijskim i afričkim zemljama koje su imale komunistički režim, kao i na Kubi kao saveznici SSSR-a. S vremenom je avion došao i u „zapadne ruke“, odnosno najpre u Izrael tokom Šestodnevnog rata, da bi lovci potom brodom bili dostavljeni u SAD.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako su američka ispitivanja pokazala da se radi o vrlo pokretnom lovcu, MiG-21 imao je loše osobine, zbog čega su novi avioni bili otpisivani iz upotrebe nakon 10 do 15 godina primene. Iako se danas ti lovci više ne proizvode, svejedno ih koriste vazduhoplovne snage zemalja kao što su Indija, Egipat i Severna Koreja.

Ovaj avion se koristio i prilikom rata u Avganistanu, ali je brzo zamenjen MiG-om 23 i MiG-om 27.

Tokom rata u Hrvatskoj, JRV (Jugoslavensko ratno vazduhoplovstvo) je prilično intenzivno koristilo ove lovce u ulozi lovaca-bombardera i izviđača. Oboreno je 6 primeraka, a jedan MiG-21R je prebegao u Austriju. Tri MiG-21 bis su preletela u RH i postala nukleus novog HRZ-a.

BONUS VIDEO: Ruski vojni avion se srušio na stambenu zgradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare