Foto: Društvene mreže

Iran je jutros sproveo pogubljenje prvog demonstranta koji je osuđen na smrtnu kaznu. U pitanju je Mohsen Šekari, koji je osuđen zbog navodnog napada na pripadnika bezbednosnih službi.

Šekari je obešen je u četvrtak ujutru nakon što ga je Revolucionarni sud proglasio krivim za „neprijateljstvo protiv Boga“, javili su državni mediji.

Optužen je da je „izgrednik“ koji je u septembru blokirao glavni put u Teheranu i mačetom ranio pripadnika paravojnih snaga.

Pravosudna novinska agencija Mizan izvestila je da je Revolucionarnom sudu rečeno da je Mohsen Šekari blokirao ulicu Satar Kan u Teheranu 25. septembra i upotrebio mačetu da napao pripadnika snaga otpora Basij, dobrovoljačke paravojne snage često raspoređene da uguši proteste.

POGLEDAJTE JOŠ:

Sud je 1. novembra proglasio Šekarija krivim za tuču i korišćenje oružja „sa namerom ubistva, izazivanja terora i remećenja reda i bezbednosti društva“ i osudio ga za „neprijateljstvo prema Bogu“, prenosi BBC.

On se žalio na presudu, ali ju je potvrdio vrhovni sud 20. novembra.

Pravosuđe je do sada saopštilo da je još 10 ljudi osuđeno na smrt od strane Revolucionarnih sudova po optužbama za „neprijateljstvo protiv Boga“ ili „korupciju na Zemlji“ u vezi sa protestima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare