Oliver Varhelji Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji, rekao je da ukoliko u BiH bude nastavljen ubrzan proces formiranja vlasti na svim nivoima, Evropski savet bi već 15. decembra, nakon samita EU - Zapadni Balkan, mogao da odobri BiH status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Varhelji je, u razgovoru za RTRS, rekao da je ovaj samit u Tirani jedinstven jer se lideri EU i Zapadnog Balkana prvi put sastaju van Brisela, dodajući da BiH ima vremena i priliku da dobije kandidatski status.

Evropski komesar je izrazio nadu da će BiH jačati institucije kako bi samostalno mogla da donosi odluke i da strane sudije u Ustavnom sudu BiH neće više biti potrebne po isteku tekućeg mandata.

Oliver Varhelji Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Varhelji ističe i da zvaničnici Republike Srpske podržavaju ubrzan put ka Evropskoj uniji.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Imao sam priliku da se sastanem sa novom predsedavajućom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović i zaista sam ohraben porukama koje sam čuo od nje, odnosno spremnošću za ubrzan put ka EU“, istakao je Varhelj.

Dodaje da on i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik dele zajednički interes za što brži napredak na evropskom putu i obezbeđivanje mira, stabilnosti i razvoja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar