Foto: AP Photo/Sergei Stepanov,EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova opet spominje nuklearni rat.

„Sjedinjene Države i njihovi saveznici balansiraju na rubu otvorenog vojnog sukoba s Moskvom, koji bi bio prepun nuklearnih napetosti“, prenosi reči Zaharove ruska agencija TASS.

„Nakon izazivanja eskalacije ukrajinske krize i pokretanja nasilne hibridne konfrontacije sa Rusijom, Vašington i njegovi saveznici opasno balansiraju na ivici otvorenog vojnog sukoba s našom zemljom, što znači direktan oružani sukob između nuklearnih sila. Jasno je da bi takav sukob bio prepun nuklearne eskalacije“, dodala je, prenosi Index.hr.

Napala i Japan

Zaharova je kritikovala i pokušaje Japana da Rusiju prikaže kao zemlju koja preti nuklearnim oružjem.

„Žele nas prikazati nas kao zemlju koja preti upotrebom nuklearnog oružja. To je neprihvatljivo“, istaknula je.

Dodala je kako je ton i fokus izjava japanskog premijera Fumia Kišide o nuklearnom oružju zbunjujuć.

„Primili smo na znanje nedavne protivruske izjave japanskog premijera Fumia Kišide, uključujući njegove kontroverzne izjave o pitanju nuklearnog oružja. Njihov fokus i ton su zbunjujući“, kaže Zaharova.

„Izjava Boltona zahteva reakciju i analizu“

Izjave bivšeg američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, o učešću u organizovanju državnog udara u inostranstvu, apsolutno su nova saznanja koja zahtevaju analizu, saopštila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Zaharova, prenosi Tanjug.

PROČITAJTE JOŠ:

Bolton je ranije priznao da je u prošlosti bio umešan u organizovanje državnih udara u drugim delovima sveta i ukazao na težak rad koji taj posao podrazumeva, prenosi agencija RIA Novosti.

„Ne sećam se da je neko ko je bio na tako visokom položaju i ko je bio direktno odgovoran za međunarodnu politiku SAD, javno pričao da se bavio planiranjem državnih udara u drugim zemljama. Dakle, ne podržavanjem „demokratskih snaga“, kako su oni ranije govorili, ne pomaganjem razvoju demokratije, pluralizma i tako dalje. Nego na takav način, da čovek, koji je mnogo godina i za vreme različitih predsednika imao vlast, sa uživanjem i apsolutno drsko kaže da se bavio planiranjem državnih udara u inostranstvu – ja se ne sećam“, izjavila je Zaharova za radio Sputnjik.

Prema njenim rečima, to „zahteva, naravno, reakciju“ i „zahteva dalju analizu“.

„Zato što je važno znati u kojim drugim delovima sveta su SAD planirale državni udar“, zaključila je ruska zvaničnica.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare