Mađarski premijer Viktor Orban i njegova vlada nalaze se u središtu skandala sa austrijskom kompanijom "Spar", koja je vlasnik trgovinskih lanaca u Mađarskoj, ali i brojnim drugim zemljama. Naime, izvršni direktor kompanije "Spar" Hans Rajš izneo je u javnost informacije da je Orban od njega tražio da njegovi rođaci investiraju u kompaniju, a kada je dobio negativan odgovor, njegova vlada povećala je poreze na ekstraprofit i organičila cene. Zbog toga, "Spar" premešta kapital iz Mađarske u Švajcarsku.

Izvršni direktor „Spar“ Austrija Hans Rajš ispričao je za jednu austrijsku novinsku kuću da mađarski premijer Viktor Orban želi da neko od njegovih rođaka investira u kompaniju, preneo je mađarski „Dejli Njuz“. Na taj način, objasnio je Rajš, mađarska vlada želi da preuzme vlasništvo nad drugim najvećim lancem hrane na mađarskom tržištu. Kao rezultat toga, kompanija „Spar“ počela je da izvlači kapital iz Mađarske. „Spar“ je, prema pisanju mađarskih medija, modifikovao svoje poslovanje kako bi se zaštitio od Orbana i njegovih oligarha, tako što su odlučili da deo svog kapitala premeste u Švajcarsku.

Viktor Orban Foto: Nicolas Landemard / Le Pictorium / imago stock&people / Profimedia

Ultimatum premijera

Kompanija sa sedištem u Salcburgu dala je neka od upravljačkih prava nad svojim filijalama u severnoj Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Mađarskoj svojoj podružnici u Švajcarskoj. Hans Rajš je rekao da Orbanova vlada maltretira njihovu kompaniju dodatnim porezima i ograničenjima cena. Zbog toga su podneli žalbu Evropskoj komisiji i modifikovali rad svoje mađarske podružnice kako bi je zaštitili od „Orbanovih ruku”.

Rajš je rekao da ih je Orban zamolio da puste jednog od njegovih rođaka u mađarsku filijalu kao investitora. Dugoročni plan, dodao je austrijski izvršni direktor, je preuzimanje vlasništva nad „Spar“-om Mađarska. On je dodao da to nije jedinstven problem. Prošle godine, Evropska komisija je u izveštaju istakla da su mađarski oligarsi ostvarili upliv u mnogo stranih kompanija. Štaviše, broj stranih tržišnih učesnika koji se žale na prekršaje i zastrašivanja mađarskih vlasti kontinuirano raste.

Rajš je nevao da su mađarsku kompaniju podelili na dva dela kako bi izbegli mogući gubitak. Uzeli su prava na upravljanje imovinom i zgradom, maloprodaju i logistiku od svoje mađarske podružnice i dali ih svojoj švajcarskoj kompaniji.

Spar Foto: Karol Serewis/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Strane kompanije kao što su „Lidl“, „Spar“, „Tesco“ i „Auchan“ dominiraju u mađarskom sektoru maloprodaje hrane. Mađarska vlada je povećala porez na višak dobiti na maloprodajne kompanije sa 4,1 na 4,5 odsto. Kao rezultat toga, prihod mađarskih podružnica je znatno opao. Austrijski lanac je, stoga, podneo žalbu Evropskoj komisiji protiv mađarske vlade, navodeći da Orbanova poreska politika krši zakone EU, posebno u pogledu slobodnog kretanja robe. Austrijski ministar ekonomije Martin Koher i ministar inostranih poslova Aleksander Šalenberg podržali su taj potez. Gubitak „Spara“, kako navodi portal „Dejli Njuz“, u 2023. iznosio je 47,8 miliona evra, a samo godinu dana radnije iznosio je 32,8 miliona evra.

Žalbe Evropi

„Spar“ je potvrdio da su se svi strani trgovinski lanci aktivni u Mađarskoj već žalili zbog poreza na višak dobiti u Briselu. „Spar“ je peti najveći poslodavac u Mađarskoj sa 14.000 zaposlenih. Poseduje dva logistička centra, dve mesne fabrike, dodatni pogon i 368 prodavnica. Zarada „Spar“-a pre kamata i poreza iznosila je 120 miliona evra u 2023.

Rajš je rekao kompanije ne želi da potpuno zatvori svoje mađarske podružnice. Njihovo bogatstvo u Mađarskoj dostiže 180 miliona evra. Mađarska vlada je medijima kratko odgovorila na pitanja o „Spar“-u, navodeči da je Evropska unija procenila da je njihov porez na višak profita zakonit.

Hans Rajš Foto: SPAR Austria/Eva trifft

„To su činjenice. Svaka druga izjava je neosnovana“, naveli su iz Orbanovog kabineta.

Pretnje ministra

Mađarski ministar saobraćaja Janoš Lazar uputio je otvorenu pretnju kompaniji „Spar“. Lazar je, navodi „Dejli Njuz“, rekao da vlada neće tolerisati pretnje kompanije, koji je poslao poruku vladi preko „korumpirane austrijske štampe“.

„Sada kada se ovako ponašao austrijski ‘Spar’, zamolio sam vladu da prestane da toleriše laži i neosnovane optužbe od njih i kupi ih bez oklevanja“, rekao je Lazar.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ministar građevinarstva i saobraćaja je, međutim, ispravljajući se, jasno stavio do znanja da ne želi da istisne austrijsku kompaniju i multinacionalne firme iz zemlje generalno. On samo želi da ih natera da „poštuju ljude, potrošače, vladu i zemlju u kojoj ostvaruju ogroman ekstraprofit“.

„Možemo da plivamo protiv ‘Spara’. Kompanija će platiti cenu za ono što je uradila u proteklih nekoliko dana. Naš problem nije u kapitalu, već u intervenisanju multinacionalnih kompanija, koje vode državu i ostvaruju ekstra profit, koji nam oduzimaju“, rekao je Lazar u svom burnom govoru.

BONUS VIDEO Ko je Orbanov zet

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare