Foto: TANJUG/AP Photo/Eranga Jayawardena

Mesecima je bio anoniman, ali sada je Prasad Dineš, kog su vlasti Šri Lanke povezale sa više od 2.600 slučajeva koronavirusa, pokušao da izbriše stigmu sa svog imena.

Kada je Gotabaja Rajapaksa izabran prošle godine za predsednika ove ostrvske države kraj Indije, stvorena je zdravstvena jedinica koja je započela akciju u vreme prve pojave virusa kovid-19. Obaveštajni službenici, zdravstveni radnici, policajci i vojne trupe zajedno su radili na otkrivanju zaraženih ljudi, pronalazili njihove kontakte i slali ih u karantine.

Nakon što je Prasad Dineš (33) u aprilu pozitivno testiran na virus, pripadnici mornarice provalili su u njegovo selo, prisilivši sve njegove kontakte da uđu u karantin. Oni su za širenje zaraze okrivili učesnike tuče, što je, kako su pretpostavili, dovelo do najmanje 1.100 dodatnih zaraza virusom. Svi ovi slučajevi bili su povezani sa jednim čovekom, prenosi portal Hindu.

Pacijent 206

Nazivajući ga „pacijentom 206“, vladini činovnici su na televiziji i društvenim mrežama klevetali Dineša optužujući ga za najmanje tri klastera korone, uključujući i mornare zaražene nakon intervencije u gradiću Ja-Ela. Dineš, međutim, kaže da ga zavisnost od droge, koja se u Šri Lanki smatra zločinom, čini pogodnom žrtvom za klevetu i optužbe.

Foto: TANJUG/AP Photo/Eranga Jayawardena

„Ne mogu da prihvatim da sam odgovoran za zarazu tolikog broja ljudi, uključujući i mornare,“ rekao je Dineš nakon što se vratio kući posle višemesečnog boravka u bolnici.

Pre nego što je pandemija stigla do Šri Lanke, a onda lako buknula na čitavom ostrvu, Dineš je radio kao vozač rikše. Međutim, sada ne može da nađe posao.

„Niko neće da me zaposli kada shvate da sam ja pacijent 206“, kaže ovaj muškarac.

Foto:EPA-EFE/CHAMILA KARUNARATHNE

Portparol policije Ajit Rohana rekao je da je Dineš svesno potkopao borbu Šri Lanke protiv kovida-19.

Uhvaćen u pljački

Vlasti kažu da su stanovnici sela Ja-Ela 5. aprila Dineša uhvatili u pljački i predali ga policiji. U policijskoj stanici je on imao groznicu, kao i povredu noge zadobijenu tokom pljačke, pa je primljen u obližnju bolnicu gde je pozitivno testiran na koronavirus i tamo ostao 31 dan.

Dineš nije osporio optužbe da su on i drugovi provalili u kuću u obližnjem selu kako bi uzeli kokosove orahe koje bi zatim prodali i od tog novca kupili heroin.

Nakon što je testiran pozitivno, policija koja je izvršila hapšenje Dinešovih prijatelja naredila je kućni karantin za više od 100 ljudi u njegovom kvartu. Međutim, nisu se svi pridržavali tih preporuka.

Foto:EPA-EFE/CHAMILA KARUNARATHNE

Bojeći se da će se virus brzo proširiti u ovom području, mornarica Šri Lanke poslala je tim mornara da pomogne zdravstvenim radnicima. Kako su se mornari približavali, neki Dinešovi prijatelji su se uspaničili.

„Penjali su se po drveću, pokušavali su da preskoče ogradu i skoče u kanal“, kaže admiral Džajanat Kolombage, član nacionalne operativne grupe za borbu protiv virusa.

Buknula epidemija

Portparol mornarice poručnik Isuru Surijabandara kaže da je rasporedio dobro obučene trupe sa zaštitnom opremom koje su bile u karantinu 21 dan nakon ove intervencije u selu. Prvi zaraženi mornar prijavljen je 22. aprila, zbog čega su provincijski zdravstveni zvaničnici izolovali 12 obližnjih sela. Već sledećeg dana je 30 drugih mornara pozitivno testirano.

Foto:EPA-EFE/CHAMILA KARUNARATHNE

Kako se virus proširio u različite delove zemlje u kojima su mornari bili stacionirani, vlasti su naredile trupama iz svih oružanih snaga da se jave u svoje kampove. Otprilike 4.000 mornara bilo je pod karantinom unutar jednog kampa, dok je najmanje 15 sela bilo izolovano u različitim delovima Šri Lanke tokom dve nedelje, a oko 1.300 njihovih stanovnika je završilo u karantinu.

Šri Lanka je potvrdila najmanje 2.665 slučajeva, uključujući 11 smrtnih ishoda, što znači da je za polovinu ove brojke optužen jedan čovek.

„Šta da radim? Zar sam ja kriv što sam zavisnik od droge?“, rekao je Dineš, pomenuvši svoju heroinsku zavisnost.

Odustao od droge

Dineš je naveo da heroin koristi od 2002, ali da nikada nije postao „teški zavisnik“. Tokom zatvaranja u kuće, on je drogu redovno koristio i pridružio se trojici drugih korisnika u pljačkama kako bi prikupio novac za kupovinu heroina.

Foto: TANJUG/AP Photo/Eranga Jayawardena

Jedna od pozitivnih strana zaraze koronavirusom bila je ta što mu je, kako kaže, hospitalizacija pomogla da odbaci svoju lošu naviku.

„Sad sam potpuno odustao od droge, čak ni cigarete ne konzumiram. Sada sam kod kuće sa svoje dvoje dece i igram se sa njima. Osećam se dobro“, poručuje Dineš.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar