Austrija koronavirus Foto:EPA-EFE/DANIEL NOVOTNY

NAPOMENA Naš portal prvobitno je objavio da bi oni koji budu nosili zaštitnu masku mogli da se suoče sa kaznom, međutim to nije tačno. Na to nam je ukazao portal istinomer.rs svojom analizom. Početkom ovog meseca austrijske vlasti ukinule su meru obaveznog nošenja maski u javnom prevozu u Beču.

NAPOMENA Pojedini austrijski, a potom i mediji iz Srbije i regiona (među kojima je i Nova.rs), preneli su informaciju da se od 1. marta nošenje maske u Austriji kažnjava sa 150 evra. Austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova negira ove tvrdnje i objašnjava novonastalu zabunu, piše istinomer.rs

Građani i turisti koji od 1. marta borave u Austriji, više nemaju obavezu nošenja higijenskih maski za lice. Iako dugoočekivana, ni ova odluka nije prošla bez pridruženih kontroverzi, ovog puta u vezi sa jednim zakonskim aktom iz 2017. godine.

Na ovu temu reagovao je i austrijski ministar zdravlja Johanrd Rauh, poručivši da nošenje maski, za sada, ne predstavlja kršenje zakona.

Uredba protiv pokrivanja lica, poznata i kao zabrana prekrivanja ili sakrivanja, jasno predviđa izuzetke po kojima se deo lica može prekriti maskom iz zdravstvenih razloga. Za tako nešto, posebno nakon pandemije, korisnicima gradskog prevoza u Austriji nije potrebna zvanična potvrda.

Nova.rs se izvinjava svojim čitaocima na prenošenju neproferenih informacija.

BONUS VIDEO: Saša Božinović i Igor Petrović: Korona različitosti Austrija VS Republika Irska 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare