Foto:OUSAMA AYOUB / Sipa Press / Profimedia/Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar/Parspix/ABACA / Abaca Press / Profimedia/Mohammed Nasser apaimages / imago stock&people / Profimedia/SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Libanska proiranska grupa Hezbolah rano jutros lansirala je projektil ka Tel Avivu ciljajući središte izraelske obaveštajne službe Mosad, ali je taj projektil presretnut, tvrdi izraelska vojska (IDF). Istovremeno, izraleska vojska gađala je ciljeve u južnom i istočnom delu Libana, što je treći dan za redom da IDF gađa ciljeve u Libanu.

Hezbolah je lansirao projektil ka Tel Avivu u 6.29, navode mediji iz Izraela pozivajući se na izvore koji tvrde da je napad simbolično pokrenut u to vreme jer je u 6.29 počeo i napad Hamasa na jug Izraela 7. oktobra prošle godine nakon čega je počeo rat u Gazi koji i dalje traje.

Sirene su rano jutros oglasile i u Tel Avivu i u drugim gradovima Izraela, a ubrzo se oglasio i Hezbolah koji je preuzeo odgovornost za napad navodeći da je su balističkom raketom „Kader 1“  gađali štab Mosada u blizini Tel Aviva. Dodaju da je reč o odmazdi za izraleske napade tokom prošle nedelje kada su širom Libana eksplodirali pejdžeri koje koristi Hezbolah, a potom i toki vokiji. U tim napadim ranjene su hiljade civila, ali ubijeni i neki od najviših komandanata Hezbolaha.  

Nakon jutrošnjeg napada Hezbolaha, što je prvi put da je ova militantna grupa gađala ciljeve tako duboko unutar izralske teritorije od početa serije uzjamnih napada, IDF je dala uputstva stanovnicima da uđu u skloništa za bombe, prenosi Tajms of Izrael.

Izraleska vojska Libancima: „Ne vraćajte se kućama do daljeg“

Istovremeno, izraelska vojska bombardovala je jutros ciljeve u Libanu treći dan zaredom, zbog čega hiljade ljudi beže sa juga te zemlje. Mediji su javili da je gađano i uporište Hezbolaha u regionu Balbeka na istoku Libana.

Izraelske odbrambene snage izdale poruku na arapskom jeziku libanskim civilima koji su se evakuisali iz svojih domova, upozoravajući ih da još nije bezbedno da se vrate.

PROČITAJTE JOŠ

„Radi vaše bezbednosti, ne vraćajte se svojim kućama do daljeg“, navodi se u poruci, uz napomenu da izraelska vojska nastavlja da gađa terorističke ciljeve.

Poruka je objavljena nakon što je oborena raketa koju je Hezbolah lansirao ka oblasti Tel Aviva.

BONUS VIDEO U Libanu eksplodirali pejdžeri, tokivokiji – kako uređaji postaju eksplozivne naprave?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar