Foto: Arnaud Andrieu / Sipa Press / Profimedia, EPA-EFE, EPA-EFE/ANDY RAIN / POOL

Američki sudija odbacio je tužbu protiv saudijskog princa Mohameda bin Salmana zbog orkestriranja ubistva novinara Džamala Kašogija, rekavši da je prestolonaslednik imao pravo na imunitet uprkos "verodostojnim optužbama" da je umešan u ubistvo.

Sudija Džon Bejts, sudija okružnog suda u SAD-u sa dugom istorijom predsedavanja predmetima koji se tiču ​​nacionalne sigurnosti, priznao je „nelagodnost“ u donošenju odluke, ali je rekao da su mu ruke zapravo vezane nedavnom preporukom Bajdenove administracije da se princu Mohamedu da imunitet.

Odluka da se odbace optužbe, koje su podigle Kašogijeva verenica Hatis Džengiz i prodemokratska grupa koju je osnovao ubijeni novinar Demokratija za arapski svet sada (Zora), verovatno označava kraj napora da se budući saudijski kralj pozove na odgovornost za ubistvo iz 2018. godine.

U tužbi se saudijski lider i njegovi zvaničnici optužuju da su „kidnapovali, vezali, drogirali i mučili i ubili američkog novinara i zagovornika demokratije Džamala Kašogija“.

Kašogi, istaknuti novinar i kritičar režima u Saudijskoj Arabiji, ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru 2018.

Princa Muhameda je njegov otac, kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud, imenovao za prestolonaslednika 2017. godine, a ovaj 37-godišnjak je potom imenovan za premijera u septembru ove godine.

Mohamed bin Salman poriče bilo kakvu ulogu u ubistvu Kašogija.

***

BONUS VIDEO: Šarlin od Monaka – princeza kojoj osmeh nije jača strana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar