Foto: Printscreen AP/Video

Majka čoveka optuženog za ubistvo bivšeg japanskog premijera Šinza Abe je pripadnik Unifikacione crkve, poznate i kao Munova sekta, potvrdila je ta organizacija, za koju je optuženi rekao da želi da joj se osveti.

Tesuja Jamagami (41) je želeo da se osveti jednoj organizaciji i odlučio je da ubije Abea jer je mislio da je bivši premijer imao vezu s njom, saopštila je u petak japanska policija.

Pročitajte još:

Japanski mediji su pisali o verskoj organizaciji bez navođenja njenog imena i potvrdili da je osumnjičeni Jamagami želeo da joj se osveti, jer je navodno dobila velike poklone od njegove majke što je dovelo njihovu porodicu u velike finansijske teškoće.

„Majka osumnjičenog Tesuje Jamagamija je član naše organizacije i učestvuje u događajima crkve otprilike jednom mesečno“, rekao je Tomihiro Tanaka, predsednik japanskog ogranka Unifikacione crkve na konferenciji za novinare hitno organizovane u Tokiju.

Nije naveo kakve je poklone majka osumnjičenog davala crkvi navodeći da je policijska istraga u toku i da ta organizacija želi s policijom da sarađuje.

On je istakao da je njegova organizacija užasnuta ubistvom Abea, koji nikad nije bio jedan od njihovih članova ili savetnika.

Ta žena se pridružila crkvi 1998. godine i organizacija je saznala da je zapala u velike finansijske teškoće oko 2002, rekao je Tanaka, dodajući da im nisu poznate okolnost koje su dovele do bankrota porodice.

Foto:Nara Shimbun/Kyodo News via AP

On je takođe rekao da se pokloni crkvi daju na dobrovoljnoj bazi.

Abe je podlegao povredama od ranjavanja vatrenim oružjem u petak dok je govorio na predizbornom skupu u Nari na zapadu Japana.

Unifikacionu crkvu osnovao je 1954. u Južnoj Koreji Sun Mjung Mun (1920-2012). Ona deluje u toj zemlji, kao i u SAD i Japanu.

BONUS VIDEO: Telo Šinza Abea dopremljeno u Japan

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar