Foto: Printscreen Twitter/LWNChannel

Portal Nova.rs objavio je netačnu vest da je u Istanbulu počinjen novi teroristički napad i da je došlo do eksplozije autobombe dva dana nakon eksplozije bombe na šetalištu Istiklal u tom istom gradu. Zapravo, u Istanbulu se 15.11. desio požar na automobilu koji se proširio na druga vozila.

U prvobitnom tekstu navedena je informacija, uz pozivanje na turske medije, da je u Turskoj počinjen novi napad dva dana nakon terorističkog napada u Istanbulu. Međutim, ispostavilo se da je u pitanju lažna vest.

Isto tako u prvobitnom naslovu ovog članaka jasno smo naveli da je reč o terorističkom napadu u Turskoj, a zapravo se desio požar na automobilu koji se proširio na druga vozila. Požar je nakon brze intervencije vatrogasaca ugašen.

Tačna činjenica je da je u Istanbulu u noći 15.11.2022. došlo do požara na automobilu tokom vožnje. Požar je ubrzo zahvatio još nekoliko automobila.

Požar je prvobitno zahvatio automobil u pokretu nakon čega je vozač napustio vozilo i zatražio pomoć. Plamen je potom zahvatio i četiri automobila parkirana u blizini, pre nego su vozila vatrogasne jedinice stigla da reaguje.

Brojni mediji u regionu, u ključujući i Nova.rs preuzeli su navod iz tvita sa profila @LWNChannel da je u Istanbulu došlo do novog terorističkog napada. Bez ikakve provere detalja događaja, vest je objavljena uz navode da je u pitanju teroristički napad autobombom.

Shodno navedenim činjenicama i nakon analize portala raskrinkavanje.ba tekst u kome navodimo da je u Istanbulu počinjen novi teroristički napad označen je kao prenošenje lažnih vesti.

Nakon analize portala raskinkavanje.ba sve netačne tvrdnje iz teksta su obrisane i unete su tačne informacije.

Foto: Twitter/Ragıp Soylu

Podsetimo, turska policija uhapsila je ženu, Ahlam Albašir, osumnjičenu da je postavila bombu u Ulici Istiklal u Istanbulu od koje je u nedelju stradalo šest ljudi.

Povređena je 81 osoba, a vlasti su eksploziju označile kao teroristički akt.

Albaširovu je snimilo 1.200 kamera, a policija je tako ispratila njeno kretanje kroz prometnu trgovačku ulicu.

Ministar pravde Bekir Bozdag izjavio je da je žena sedela na klupi na ulici više od 40 minuta, a da je do eksplozije došlo samo nekoliko minuta nakon što je ustala.

***

BONUS VIDEO: Uhapšena osoba osumnjičena za bombaški napad u Istanbulu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar