Foto: Tanjug/AP Photo/Joao Matos

Prošlo je punih 16 godina i 20 dana od misterioznog nestanka Medlin Meken iz apartmana u portugalskom letovalištu Praja de Luz. Imala je samo tri godine. Tog kobnog 3. maja 2007. njeni roditelji Kejt i Džeri izašli su na večeru sa prijateljima u obližnji restoran. Po povratku u apartman u portugalskom odmaralištu primetili su tragove provale.

Madi nigde nije bilo, a drugo dvoje dece je pronađeno kako spavaju. Od tada prolaze kroz najgoru noćnu moru koju svaki roditelj može zamisliti, ne znaju da li im je ćerka živa ili mrtva i šta joj se dogodilo.

Proteklih godina postojale su različite teorije o tome kako je Medi nestala i šta je moglo da joj se desi, jedna od ovih teorija je čak sugerisala umešanost njenih roditelja, ali je istraga to brzo opovrgla.

Policije tri zemlje, Nemačke, Portugala i britanskog Skotland Jarda, započele su ovih dana novu opsežnu potragu, prvu veću pretragu terena u poslednjih devet godina i pretražuju područje oko veštačkog jezera u portugalskoj provinciji Arade, prenosi N1.

Foto: Video grab / Ferrari / Profimedia

Poslednja takva velika potraga za Madi bila je 2014. Britanska policija je tada dobila dozvolu za istragu u Praia de Luz gde je Medlin nestala. U akciju su bili uključeni i psi tragači, ali nisu pronašli nikakve korisne tragove.

Nova potraga je pokrenuta na osnovu određenih saveta, rekao je tužilac Kristijan Volters, prenosi Independent. Međutim, tužilac ne otkriva o čemu se radi.

Policija je u ponedeljak zatvorila puteve oko jezera i blokirala deo poluostrva. Britanski mediji prenose da će prikupljanje fizičkih dokaza trajati još najmanje dva dana, a u potragu su uključeni i ronioci koji će takođe pretraživati jezero. S obzirom da je od samog nestanka prošlo više od 16 godina pitanje je kakve tragove mogu pronaći.

Britanski mediji objavili su sinoć da su istražitelji sa tog područja odneli određeni broj kesa ali se još ne zna šta se u njima nalazi i da li su oni korisni dokazi.

Kako prenose 24 sata, oni pretražuju područje portugalske regije Algarve koju je osumnjičeni Kristijan Brukner (45) posećivao, a navodno je neko vreme živeo u blizini. Nemački državljanin Brukner, ranije osuđen za pedofiliju, glavni je osumnjičeni u slučaju nestale Medi. Navodno je područje pored jezera nazvao „moj mali raj“. Njegov prijatelj Majkl Tatsčl rekao je pre tri godine da je Brukner često odlazio na jezero i provodio vreme tamo sa drugim prijateljem. Tačl je naveo da je „100 odsto siguran da je Brukner kidnapovao Medi“.

Foto: Tanjug/AP Photo/Joao Matos

Drugi prijatelj otkrio je policiji da je Kristijan maštao o opremanju tamnice u stilu monstruoznog austrijskog zlostavljača Jozefa Fricla.

Nemački tužioci su prošle godine optužili Brueknera za više tačaka seksualnih delikata za koje veruju da je počinio u Portugalu od 28. decembra 2000. do 11. juna 2017. godine, navodi Rojters. Među njima, bar za sada, nije slučaj nestale Medi. On se i dalje nalazi u zatvoru gde služi kaznu zbog silovanja 72-godišnje Amerikanke. Iz zatvora bi trebalo da izađe pre 2026. godine.

To mu nije bila prva „bitka“ sa zakonom. Još kao tinejdžer osuđen je za seksualno zlostavljanje šestogodišnje devojčice, pre nego što je bio osumnjičen i za provalu… Iz Nemačke se sklonio u Portugal, gde je zarađivao kao diler, za šta je osuđen u 2011.

„Nemam nikakve veze sa nestankom te devojčice. U Portugalu sam dilovao drogu i zato mi je signal mobilnog telefona „uhvaćen“ u blizini kompleksa. Drogu bih prenosio samo noću jer sam tada bio bezbedniji od policije“, branio se Brukner nakon što je otkriveno da se nalazi u blizini mesta gde je devojčica nestala.

Prema izveštajima portugalskih medija, koje je delimično potvrdila nemačka policija, na lokaciji koja se pretresa nalaze se fotografije i video snimci Brueknera. Navodno su pronađeni tokom pretresa „pedofilskog gnezda“, na području gde se nalaze stare napuštene i ruinirane fabrike u nemačkom selu Nojvegersleben.

Foto: Tanjug/AP Photo/Joao Matos

Policija je pretražila lokaciju 2016. tražeći dokaze protiv Brueknera, koji je nekada bio vlasnik fabrike. U izveštajima koji su se pojavili nakon pretresa navodi se da su nemački detektivi pronašli više od 8.000 video snimaka i fotografija sa pedofilskim sadržajem na USB diskovima. Navodno su zakopani ispod trupa Bruknerovog psa.

Kristijanova bivša devojka Naksija Miftari rekla je 2020. godine, nakon što se saznalo da je Brukner postao glavni osumnjičeni, da je upoznala „šarmantnog i velikodušnog vlasnika kioska u Braunšvajgu“ 2013. kada je imala 17 godina. Često je odlazila tamo da kupi slatkiše. Tada je bila skoro upola mlađa od njega. Posle godinu dana zabavljanja, pronašla je pedofilski sadržaj na njegovom mobilnom telefonu i laptopu. U većini video snimaka su bile plavokose devojke, a na nekima je bila i Brueckner. Kada mu je rekla šta je otkrila, on ju je napao i pretukao, pa ga je prijavila policiji.

PROČITAJTE JOŠ:

Uprkos svemu tome, prošlog meseca je sud u Braunšvajgu u Nemačkoj odbacio mogućnost da se Brukneru tamo sudi za druge slučajeve silovanja i seksualnog napada u Portugalu, preneo je Rojters.

„Sud se ne smatra nadležnim. Nalog za njegovo hapšenje je ukinut“, rekao je krajem aprila ove godine Briknerov advokat Fridrih Filšer.

Mala Medi bi 12. maja ove godine napunila 20 godina. Povodom rođendana svoje ćerke Kejt i Džeri MekKen objavili su dirljivu poruku na Fejsbuk stranici Zvanične kampanje Pronađi Madlen.

„Volimo te i čekamo te. Nikada nećemo odustati“, rekli su njeni roditelji.

BONUS VIDEO: Pomahnitali muškarac ubio pet kolega i sve prenosio uživo na Instagramu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar