Neverovatna erupcija najvećeg aktivnog vulkana na svetu Mauna Loa na Havajima se ne smiruje. Na snimcima se može videti kako izbacuje gas, pepeo i lavu u nebo jedanaesti dan nakon što je prvi put počeo da eruptira 27. novembra.

Uzdižući se na visinu na više od 4.000 metara iznad nivoa mora, Mauna Loa je najveći aktivni vulkan na zemlji i nalazi se na južnom centralnom delu ostrva Havaju. Pre ove, poslednja erupcija bila je u martu i aprilu 1984. godine i tada se lava proširila u krugu od osam kilometara.

Pročitajte

Nakon što je vulkan počeo da eruptira 27. novembra, nadležni su saopštili da trenutno ne postoji pretnja po one koji žive ispod vulkana, ali su iz Geološke službe Sjedinjenih Američkih Država (USGS) upozorili da bi situacija mogla brzo da se promeni.

Ostrvo je obasjano crvenom svetlošću, a fotografisani su prizori lave na vrhu vulkana. Objavljeno je upozorenje o padanju pepela na tlo i na okolne vodene površine, a stanovnici su pozvani da budu na oprezu. Na snazi je najviši stepen upozorenja.

Kako su saopštili iz USGS-a, shodno iskustvu, rana faza erupcije vulkana Mauna Loa može biti vrlo dinamična, a lokacija i napredovanje lave mogu se brzo menjati. Upozoreno je da se lava može vrlo brzo kretati ako probije zidove kaldere pri vrhu vulkana, prenosi BBC.

BONUS VIDEO: Erupcija najvećeg vulkana na Havajima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar