Foto:profimedia.rs

Pojedini ruski mediji preneli su nedavno da je u glavnom gradu Turske održan sastanak delegacija Rusije i Amerike, na temu koja je u tom momentu bila nepoznata. Ubrzo je otkriveno da nisu "obične" delegacije na sastanku, već direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) i šef ruske obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin. Iako u početku nijedna strana nije želela da potvrdi ove navode, portparol Kremlja Dmitrij Peskov naposletku je priznao da su održani pregovori, čija je glavna tema bila nuklearna pretnja.

Ruski „Komersant“ prvi je izvestio o tajnim pregovorima u Ankari. Tada još uvek niko nije želeo da prizna da je do razgovora dve svetske sile – Sjedinjenih Američkih Država i Rusije došlo, naročito dok bukti rat u Ukrajini.

Peskov je tada kratko rekao da ne može niti da potvrdi, niti da demantuje ove navode, a ruski mediji nisu uspeli da saznaju šta je konkretan povod za tajni dolazak zvaničnika u Ankaru.

Sumnje je podgrejala činjenica da su navodi o pregovorima Rusije i Amerike došli u momentima kada se sve češće pominje i uspostavljanje mira između Rusije i Ukrajine. Navodno su i Sjedinjene Države pokušale da privole Vladimira Zelenskog da počne da razmišlja o pregovaračkom okviru sa Rusijom.

Foto: Shutterstock

Zbog panike koja je nastala zbog manjka informacija, strane koje su učestvovale u razgovorima u Ankari morale su javnosti da pruže barem neko objašenje. Iako šturo, ono je razjasnilo pojedine segmente pregovora.

Šefovi špijuna za stolom

Naime, direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Bil Berns doputovao je u Ankaru na ranije dogovoren sastanak sa šefom ruske obaveštajne službe (SVR) Sergejem Nariškinom.

Ono na čemu je insistirala Amerika jeste da nisu u pitanju tajni mirovni pregovori sa Moskvom, naročito ne bez prisustva ukrajinskih zvaničnika.

Rusi, prvenstveno, nisu želeli ni da otkriju o čemu je bilo reči na sastanku, ali je pojašnjenje ponudila američka strana.

Sergej Nariškin Foto: EPA/STR

Američki zvaničnici poručili su da je glavna svrha susreta bilo prenošenje „poruke o posledicama upotrebe nuklearnog oružja od strane Rusije“ i razgovor o slučajevima Amerikanaca koji su zatočeni u Rusiji.

Oni su naglasili da Berns „ne vodi pregovore bilo koje vrste“ i „ne razgovara o rešavanju rata u Ukrajini“. To je potvrdio i portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, koji je potvrdio da je došlo do izvesne vrste pregovora, ali ne onih o kojima svi pričaju.

„Takvi pregovori su zaista održani. Inicirala ih je američka strana“, rekao je Peskov, ali je izbegao da otkrije predmet razgovora.

SAD kao posrednik?

Ono što je uznemirilo svetsku javnost, a pre svega ukrajinske zvaničnike, jeste tajni sastanak sa Rusima, u trenucima kada u javnost dospeva sve više informacija o navodnoj želji Amerike da u skorije vreme dođe do primirja između Rusije i Ukrajine.

Vilijam Burns
Vilijam Burns Foto:Tanjug/AP Photo/Brynn Anderson

Tako su se prošle nedelje pojavile spekulacije da pojedini viši savetnici Bele kuće žele kraj rata i intenzivno rade na tome. General Mark Mili, najviši američki vojni oficir, rekao je da veruje da postoje „mogućnosti za neka diplomatska rešenja“.

Ovi apeli, navodno su stigli i do ukrajinskih zvaničnika, što je Vladimir Zelenski odmah odbio.

Turska kao pogodan teren

Inače, Turska je i ranije odigrala ulogu posrednika između mnogih strana u sukobu, pre svega Ukrajine i Rusije. Tako su do sada jedini pregovori uživo između zvaničnika dve zaraćene zemlje održani upravo u Turskoj, tačnije u Istanbulu.

Prvo su ministri spoljnih poslova dve zemlje – Dmitro Kuleba i Sergej Lavrov doputovali u Istanbul još u aprilu, na prvu i jednu rundu pregovora zvaničnika na ovako visokom nivou.

Kako nikakav dogovor tada nije postignut, Kuleba i Lavrov se više nisu sretali, ali je Turska ostala praktično jedina lokacija za ikakav dogovor.

POGLEDAJTE JOŠ:

Pored pregovora dve delegacije, koji su takođe održani u palati Dolmabahče u Istanbulu, jedini dokument koji su Rusija i Ukrajina potpisale od početka rata nastao je u Turskoj, uz posredništvo Redžepa Tajipa Erdogana i Antonija Gutereša.

U pitanju je sporazum o žitaricama.

Pored toga, treba imati u vidu da je upravo Erdogan više puta nudio da on i njegova zemlja organizuju susret Vladimira Zelenskog i Vladimira Putina.

Iako do njega još uvek nije došlo, Erdogan je kao posrednik do sada postigao najveći uspeh, pa ne čudi ni zašto je tajni sastanak dve obaveštajne službe održan upravo na njegovoj teritoriji.

BONUS VIDEO Haos na samitu G20: Rusija gubi i tradicionalne saveznike, Britanija poslala brutalnu poruku Putinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar