Nato Foto: Shutterstock

Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO najavili su na današnjem sastanku u Bukureštu povećanje podrške Ukrajini i pomoć da popravi energetsku infrastrukturu, a poručili su i da će Ukrajina postati članica tog vojnog saveza.

Milioni Ukrajinaca nemaju pristup osnovnim ljudskim uslugama zbog ruske agresije, uključujući stalne i nepravedne napade na civilnu i energetsku infrastrukturu, navodi se u saopštenju posle prvog dana razgovora u Bukureštu, prenosi Glas Amerike.

Takođe su osudili, kako su naveli, okrutnost Rusije prema ukrajinskim civilima i obećali da će pomoći Ukrajini da popravi energetsku infrastrukturu.

Nastavićemo i dodatno ćemo povećati političku i praktičnu podršku Ukrajini dok nastavlja da brani svoj suverenitet i teritorijalni integritete i pružaćemo podršku dok god je potrebno, navodi se u saopštenju.

Ministri su, takođe, potvrdili da će Ukrajina na kraju biti članica alijanse.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg prethodno je ponovio posvećenost vojne alijanse Ukrajini, navodeći da će ta ratom razorena zemlja jednog dana biti članica najveće svetske bezbednosne organizacije.

Vrata NATO su otvorena, Rusija nema pravo veta, rekao je Stoltenberg na početku sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica alijanse, aludirajući na prethodno članstvo Severne Makedonije i Crne Gore.

Istakao je da će ruski predsednik Vladimir Putin dovesti do skorog „članstva Finske i Švedske“ u alijansi. Dve zemlje su u aprilu aplicirale za članstvo, zabrinute da bi mogle da budu sledeća meta Rusije.

Ostajemo pri tome i kada je reč o članstvu za Ukrajinu, poručio je generalni sekretar NATO, koji je tako ponovio obećanje NATO lidera aa samita u Bukureštu 2008. godine da će Ukrajina i Gruzija jednog dana postati članice vojnog saveza.

Uprkos tom obećanju, Ukrajina neće brzo postati članica NATO, jer sa anektiranim Krimom i sa ruskim trupama i proruskim separatistima koji kontrolišu delove juga i istoka, nije jasno kako će izgledati granice Ukrajine, prenosi agencija Asošijeted pres.

Mnoge od 30 članica veruju da pažnja sada mora da bude usredsređena na to da se porazi Rusija i Stoltenberg naglašava da bi bilo koji potez ka članstvu Ukrajine sada mogao da ih podeli.

Usred smo rata i zbog toga ne bi trebalo da uradimo ništa što može da podrije jedinstvo saveznika da se obezbedi vojna, humanitarna i finansijska podrška Ukrajini, naglasio je Stoltenberg.

***

BONUS VIDEO: Kako su građani Hersona dočekali ukrajinsku vojsku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar