Foto: Sputnik/Sergey Guneev/Pool via REUTERS,BULENT KILIC / AFP / Profimedia

AP je objavio kako je identifikovao više od 2000 telefonskih razgovora između ruskih vojnika u Ukrajini i njihovi porodica kod kuće. Tvrde kako su pozive uputili pripadnici vojne divizije koju ukrajinski tužioci terete za ratne zločine u Buči, gradu u blizini Kijeva koji je postao simbol ruskih zločina.

Pozivi dokazuju kako su mladi vojnici i njihova zemlja bili duboko nespremni za rat, piše Skaj njuz. Mnogi su se pridružili ruskoj vojnoj operaciji jer im je bio potreban novac i zato što im je rečeno da će biti dočekani kao heroji i da će ukrajinska prestolnica pasti u roku od nedelju dana bez krvoprolića.

„Ulazimo u tuđe kuće“

Telefonski razgovori otkrivaju kako je rat izgledao iz perspektive ruskih vojnika. Neki su svojim majkama pričali o tinejdžeru iz Ukrajine kojem su odsečene uši, a drugi o tome kako moderno oružje može uništiti ljudsko telo, tako da se nema više šta doneti kući.

„Pucali smo iz tenkova, mitraljeza i pušaka. Nismo imali gubitaka. Uništili smo njihova četiri tenka. Bilo je mrtvih tela koja su ležala okolo i gorela. Dakle, pobedili smo“, govori vojnik, čije je ime promenjeno u Leonid, svojoj majci. Potom joj usputno priča o pljački, a majka isprva ne može verovati da joj sin krade, prenosi Index.hr.

„Dakle, svi su ljudi otišli, zar ne? Vi ih ne pljačkate, zar ne? Nećete valjda ulaziti u tuđe kuće?“ pita ga majka. „Već jesmo. Jesi li luda?“ odgovara Leonid. „Oh, jesi. Šta nosiš odatle?“ zanima majku. „Uzimamo hranu, posteljinu, jastuke. Deke, viljuške, kašike, tiganje“, uzvraća Leonid.

PROČITAJTE JOŠ:

„Mi ih ne zatvaramo, mi ih ubijamo“

Takođe govori svojoj majci o strahu od odlaska u patrolu jer ne zna na šta ili koga će naići. Ističe kako su spremni ubiti čoveka pri najmanjoj provokaciji. To pokušava opravdati argumentom da je civilima rečeno da beže ili da se sklone u podrume, pa svako ko je napolju se ne smatra se civilom.

„Bio je jedan zarobljenik, momak od 18 godina. Prvo su mu pucali u nogu. Zatim su mu odsekli uši. Nakon toga je sve priznao i ubili su ga. Mi ih ne zatvaramo. Mislim, mi ih sve ubijamo“, govori Leonid.

BONUS VIDEO: Putinovo obraćanje i reagovanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar