Vladimir Matijanić Foto: N1
Vladimir Matijanić Foto: N1

Nalaz obdukcije je pokazao da bi hrvatski novinar Vladimir Matijanić, koji je nedavno preminuo usled zaraze koronavirusom, mogao da ostane živ da je na početku infekcije bio hospitalizovan.

Prema nalazu obdukcije, Matijanić bi mogao da preživi da je bio pod stalnim lekarskim nadzorom i da je dobio odgovarajući lek, piše portal „Indeks“.

Utvrđeno je da je imao virus korona, teški oblik obostrane upale pluća za koju se pretpostavlja da je posledica zaraze ovim virusom.

Tokom zaraze Matijanić je imao upalu srčanog mišića, tako da srce nije moglo da pumpa krv, što je verovatno uzrokovalo iznemoglost, umor, na šta se žalio i u telefonskom razgovoru sa zdravstvenim radnicima.

Nije isključeno da je Matijanić bio duže zaražen pre nego što je utvrđeno da je pozitivan na koronavirus, što će biti utvrđeno histološkom analizom, čiji će rezultati uskoro biti poznati.

Zaključak zdravstvenih stručnjaka je da je edem pluća verovatno bio neposredan uzrok smrti, a da je nastao zbog miokarditisa, odnosno upale srčanog mišića, kao i zbog obostrane upale pluća.

Osnovni uzrok smrti bio je kovid 19, a drugo značajno stanje koje je doprinelo smrti, ali nije sa njom u uzročnoj vezi je Sjogrneov sindrom koji je Matijanić imao.

Nadležni organi pokrenuli su istragu zbog navoda o nesavesnom lečenju Matijanića. Smatra se da su glavni krivci lekari u splitskoj Hitnoj pomoći, kojima se novinar obraćao.

Matijanić nije hospitalizovan, iako je to tražio od lekara. Umesto toga bio je kod kuće u kojoj je 5. avgusta preminuo.

Bio je urednik na portalu „Indeks“ i novinar hrvatskog lista „Feral tribjun“.

BONUS VIDEO: Svet odustaje od mera protiv kovida_ – gost Slavica Plavšić

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)