Foto: AFP / AFP / Profimedia

Milion muslimanskih vernika okupilo se danas u svetom gradu Meki, u Saudijskoj Arabiji, kako bi učestvovalo u hadžiluku, nakon što je pandemija koronavirusa u poslednje dve godine značajno ograničila pristup jednom od najvećih muslimanskih svetilišta.

Ministarstvo za hadžiluk Saudijske Arabije izdalo je dozvolu da milion hodočasnika iz zemlje ili inostranstva obavi hadž ove godine, koji počinje u četvrtak, što je daleko manje od 2,5 miliona muslimana koji su na hodočašće putovali 2019, prenosi AP.

Iz ministarstva je saopšteno da će ove godine hodočašće u Meki biti za mlađe od 65 godina i da hodočasnici moraju biti potpuno vakcinisani.

Foto: Tanjug/AP Photo/Amr Nabil

Muslimanski vernici koji dolaze iz inostranstva moraju da poštuju sve zdravstvene mere predostrožnosti i da imaju negativan rezultat PCR testa.

Hodočasnici su izabrani među milionima prijavljenih putem sistema lutrije na internetu, navodi AP.

U odnosu na prošlu i pretprošlu godinu, koje je obeležila pandemija koronavirusa, vlasti su dozvolile većem broju ljudi da se uputi u Meku. Samo hiljadu vernika je moglo da obavi hadž u leto 2020, u odnosu na 2,5 miliona učesnika iz celog sveta koliko ih je bilo 2019. godine.

Hadž u Meki je jedan od pet stubova islama.

Svaki musliman je dužan da bar jednom u životu ode na hadžiluk.

Hodočašće se sastoji od puta u Meku, dolaska u Meku i svetkovine hadžiluka, koja obuhvata devet osnovnih obreda.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar