Foto: Printscreen YouTube/St Helena Tourism

Na južnoatlantskom ostrvu Sveta Jelena, najstarija kopnena životinja na svetu, sejšelska kornjača Džonatan, slavi 190. rođendan.

Guvernerova kuća, u kojoj je Džonatan proveo većinu svog života, proslavlja rođendan njenim otvaranjem na tri dana za posetioce.

Iako ne postoji zapis o njegovom rođenju, veruje se da je Džonatan rođen oko 1832. godine. Doveden je na Svetu Jelenu sa Sejšela 1882. kao poklon ser Vilijamu Grej-Vilsonu, koji je kasnije postao guverner, ali Džonatan je zapravo mogao da ima čak 200 godina, kaže Met Džošua, šef turizma Svete Helene.

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, Džonatan je takođe najstariji pripadnik ove vrste ikada.

Prethodno je najstarija bila Tu’i Malila, kornjača koja je živela najmanje 188 godina. Kraljevska porodica Tonge ga je poklonila navigatoru Džejmsu Kuku 1777. godine. Tu’i Malila je umro 1965. godine.

Foto: Printscreen YouTube/St Helena Tourism

Na Svetoj Heleni, Džonatan je nešto poput slavne ličnosti. Ova starija životinja živi sa još tri džinovske kornjače, Davidom, Emom i Fredom.

Iako je Džonatan slep i zbog starosti nema čulo mirisa, njegov sluh je odličan. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, dobro reaguje na zvuk glasa svog veterinara.

Pročitajte još:

Uprkos tome što mu neka čula sada otkazuju, Džonatanov veterinar Džo Holins rekao je za Ginisovu knjigu rekorda da životinja još uvek ima dovoljno energije, iako zavisi od vremena.

„U blagim danima, sunčaće se na suncu — njegov dugi vrat i noge su potpuno ispružene van njegove školjke kako bi apsorbovali toplotu i preneli je do njegovog jezgra“, rekao je Holins.

Dodaje da po hladnijem vremenu najviše voli da„kopa po buđi lišća ili kosi travu i tu ostane ceo dan”.

BONUS VIDEO Apokalipsa insekata koju ćete osetiti u svom novčaniku: Počinje šesto globalno izumiranje životinja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar