Olenivka Foto: PA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES, REUTERS/Alexander Ermochenko

Konstantin Jefremov, zapovednik u ruskoj vojsci, bio je svedok najgorih tortura koje su se sprovodile nad ukrajinskim zarobljenicima.

„Svaki dan, noću, ponekad i dva puta dnevno“, rekao je Jefremov, koji je na kraju otpušten iz ruske vojske jer je odbio da se vrati na front u Ukrajinu, a onda je i pobegao iz Rusije.

Jefremov je najviši vojni zapovednik Rusije koji je progovorio o ratu, a BBC je potvrdio preko dokumentacije koju im je dostavio da je na ukrajinskom frontu bio od početka rata, i to u regiji Zaporožja, uključujući i grad Melitopolj, prenosi Dnevnik.hr.

Foto:AP Photo/Libkos

Bio je šef jedinice za razminiranje 42. motorizovane divizije – i obično je bio stacioniran u Čečeniji. On i njegovi ljudi poslati su da sudeluju u „vojnim vežbama“ u Ukrajini, kaže.

„U to vreme niko nije verovao da će biti rata. Svi su mislili da je ovo samo vežba. Siguran sam da čak ni viši komandanti nisu znali“, ističe Jefremov.

Jefremov je postavljen za privremenog zapovednika streljačkog voda.

„Celo vreme smo spavali napolju. Bili smo toliko gladni da smo lovili zečeve i fazane. Jednom smo naišli na vilu. Unutra je bio ruski borac koji nam je rekao: ‘Mi smo iz 100. brigade i sada živimo ovde'“, rekao je vojnik.

Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA

„Bilo je dovoljno hrane da se preživi nuklearni rat. Ali vojnici koji su tamo živeli lovili su japanske šarane u jezercu i jeli ih“, opisuje Jefremov.

Njegova grupa premeštena je u aprilu kako bi čuvala ono što on opisuje kao „logistički štab“ – u gradu Bilmaku, severoistočno od Melitopolja. Tamo je, kaže, svedočio ispitivanjima i maltretiranju ukrajinskih zarobljenika. Priseća se dana kada su dovedena tri zarobljenika.

„Jedan od njih priznao je da je snajperista. Kad je to čuo, ruski pukovnik je poludeo, udario ga je, povukao je Ukrajincu pantalone i pitao ga je li oženjen. Kada je ovaj odgovorio da jeste, pukovnik je rekao: ‘Onda mi donesite krpu. Pretvorićemo te u devojku i tvojoj ženi poslati video'“, kaže Jefremov.

Jedan ukrajinski zarobljenik je imao povez na očima.

POGLEDAJTE JOŠ:

“Pukovnik mu je prislonio pištolj na čelo i rekao ‘Brojaću do tri i onda ću ti pucati u glavu.’ Brojao je i pucao samo u glavu, s obe strane.“

Žao mu je što je nakon deset godina službe prikazan kao izdajica i dezerter samo zato što, kaže, nije želeo da ubija ljude.

„Ali mi je drago što sam sada slobodan, što neću morati da ubijam ili budem ubijen“, poručuje on.

BONUS VIDEO Dan posle Putinovog osvetničkog napada: Širom Ukrajine odzvanjaju sirene za vazdušnu opasnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar