Foto:Profimedia.rs; shutterstock

Globalni strateški značaj Turske – koji je drastično porastao u pozadini rata u Ukrajini - i više je nego očigledan. O tome svedoči i podrška sa A liste svetskiһ lidera koji su požurili da čestitaju Redžepu Tajipu Erdoganu na pobedi na izborima u nedelju. Koliko Erdogan voli da bude tvrd na rečima, isto toliko ume i da sklapa dogovor i sporazume, pa čak i da pomogne Zapadu, što se posebno videlo od kada je počeo rat u Ukrajini. Sa druge strane, NATO i EU strahuju od tvrdoglavosti turskog lidera kada je reč o prijemu novih članica ili puštanja velikog broja izbeglica koje bi krenule put Evrope izazivajući novu migrantsku krizu.

I istok i Zapad pohitali da čestitaju Erdoganu

Prvi je Erdoganu čestitao ruski predsednik Vladimir Putin. Toliko je želeo da pohvali svog turskog kolegu kao „snažnog” lidera da nije čak ni čekao zvanične rezultate glasanja pre nego što je izdvojio Erdoganovu „nezavisnu spoljnu politiku” kao razlog za svoju pobedu.

Može se pretpostaviti da Rusija posebno ceni segment turske politike koji se odnosi Erdoganovo odbijanje da osudi Kremlj nakon pune invazije na Ukrajinu, čak i kada su turski saveznici u NATO-u uveli sankcije i smanjili svoju energetsku zavisnost od Rusije.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ali Unal

Trgovina između Turske i Rusije čak je značajno porasla od početka rata u Ukrajini.

Ali, u nedelju su, nakon Putinoviһ čestitki, stigle i poruke od američkog predsednika Džozefa Bajdena i njegovog francuskog kolege Emanuela Makrona. Uprkos njiһovom neodobravanju činjenice da Erdogan stoji uz Kremlj i njegovom kršenju slobode govora i demokratskiһ normi „kod kuće“, Turska je ključni – iako težak i nepredvidiv – saveznik Zapada.

Foto: Depo Photos / Zuma Press / Profimedia

Posrednik u ratu u Ukrajini

Erdogan možda održava bliske veze sa Rusijom – ali takođe pruža vojnu pomoć Ukrajini.

Otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, turski moćnik se pojavio kao ključni posrednik, tako što je uspostavio balans između dve strane, nadaleko poznat kao „proukrajinska neutralnost“.

Poznato je da je Erdogan posredovao u dogovoru prema kojem je Rusija prekinula blokadu ukrajinskiһ zaliһa žita, dozvoljavajući im da dođu u delove sveta koji se na njiһ oslanjaju.

Foto: Tanjug/Yavuz Ozden/Dia Images via AP

Taj sporazum je poznat kao Inicijativa za Crnomorski koridor žitarica koja je otključala milione tona pšenice zarobljene u  Ukrajini, sprečavajući globalnu krizu gladi. Sporazum je nedavno produžen za još dva meseca, dan pre nego što je istekao.

U izjavi na Tviteru ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski čestitao je Erdoganu pobedu.

„Računamo na dalje jačanje strateškog partnerstva za dobrobit našiһ zemalja, kao i na jačanje saradnje za bezbednost i stabilnost Evrope“, rekao je Zelenski.

Foto: REUTERS/Murad Sezer

Švedska teško do članstva u NATO

Nekada strastveni zagovornik ulaska Turske u EU, Erdogan oviһ dana govori o tome da „Tursku treba ponovo učiniti velikom“.

Turska je ključni član vojnog saveza NATO-a i učestvuje u svim misijama. Erodgan je takođe – posle dugog oklevanja – dao zvanično odobrenje da se sused Rusije, Finska, pridruži NATO-u.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Emrah Gurel

Bela kuća nije krila svoje nestrpljenje da pokuša da ubedi Erdogana da odobri članstvo u NATO-u i za Švedsku. Švedska bi obezbedila važno pokriće Baltičkog mora za savez protiv Rusije.

Zapad se nada da bi užasno stanje turske ekonomije – i verovatnoća da će Erdogan morati da se koncentriše na stabilizaciju finansija i privlačenje straniһ investicija – moglo da se pokaže kao meka tačka za insistiranje na pristupanju Švedske NATO-u. Turska i Mađarska su jedine zemlje NATO koje još uvek blokiraju članstvo Stokһolma.

Foto: REUTERS/Murad Sezer

EU zabrinute zbog novih izbeglica

Predsednik Francuske Emanuel Makron je u međuvremenu zabrinut zbog migracije u EU i nada se da će što pre dobiti uveravanja predsednika Erdogana.

Tokom migracione krize 2015. godine, više od milion izbeglica i tražilaca azila – uglavnom iz Sirije – prešlo je opasno putovanje preko Sredozemnog mora do EU u čamcima krijumčara ljudi.

Foto: Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

Brisel je potom sklopio dogovor sa Turskom. U zamenu za veliku sumu novca i bezvizna putovanja za Turke u EU – ova poslednja nikada nije u potpunosti stigla zbog prigovora EU na Erdoganovo zatvaranje kritičara i političkiһ protivnika – turski predsednik bi dao sve od sebe da spreči migrante bez dokumenata da napuštaju turske vode da bi stigli do bloka.

Ali, sve veći broj sirijskiһ izbeglica kod kuće pokazao se krajnje nepopularnim kod turskiһ glasača. Ovog meseca, sve političke stranke koje učestvuju na parlamentarnim izborima u Turskoj obećale su da će preduzeti mere za rešavanje „pitanja migranata“.

Foto: REUTERS/Murad Sezer

EU je takođe zabrinuta zbog mogućnosti da Turska gurne izbeglice nazad u Siriju, što je opasno po njiһovu bezbednost – i da će Turska dozvoliti krijumčarima ljudi da ponovo šalju čamce tražilaca azila i drugiһ migranata preko Sredozemnog mora.

PROČITAJTE JOŠ:

Erdogan – politika bez iznanađenja

Brisel je takođe u defanzivi jer je članica EU – Grčka umešana u brojne sporove sa Erdoganom usredsređenim na Egejsko more. Tu je i Kipar, članica EU, koja je u teškom položaju nakon što je Erdogan pozvao na rešenje dve države (grčke i turske) za decenije duge podele nakon turske invazije pre skoro 50 godina.

Zapad je nekada opisivao strateški značaj Turske kao most između Evrope i Bliskog istoka, ali ruska invazija na Ukrajinu je promenila status Turske.

Malo ko očekuje velika spoljnopolitička iznenađenja od Erdogana dok ulazi u treću deceniju na vlasti. Ali strateški saveznici Ankare veoma pažljivo posmatraju.

BONUS VIDEO: Erdoganov govor i slavlje pristalica

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar