Foto:REUTERS/Christian Mang/Michael Piepgras / Panthermedia / Profimedia/EPA-EFE/FILIP SINGER

Nemačka policija je u velikoj akciji rano jutros uhapsila 25 osoba zbog sumnje da su okviru Pokreta građani Rajha, koji je označen kao teroristička organizacija, planirali državni udar. Među njima je i jedna državljanka Rusije, koja je, prema navodima policije, imala jednu od ključnih uloga.

Policija je jutros izvršila preko 130 pretresa i uhapsila 25 osoba. Od njih, 22 se terete da su pripadnici Pokreta građani Rajha, dok su troje navodno pružali podršku.

Uhapšeni su deo terorističke grupe čiji je cilj bilo rušenje postojećeg državnog poretka u Nemačkoj, koje nije isključivalo nasilje kao sredstvo za postizanje cilja, navedeno je u saopštenju.

Nemačka, policija, hapšenje, Birgit Malsack-Winkemann, ruska zastava
Foto: REUTERS/Christian Mang/WOLFGANG KUMM / AFP / Profimedia/Shutterstock

Oni su uhapšeni u nemačkim pokrajinama Baden-Virtemberg, Bavarska, Berlin, Hesen, Donja Saksonija, Saksonija, Tiringija, kao i u Austriji i Italiji, saopštilo je Tužilaštvo.

Terete se da su do kraja novembra 2021. godine pripremali akcije zasnovane na spornoji ideologiji, čiji je cilj rušenje nemačke vlasti.

Šta je Pokret građani Rajha?

Kao vođe organizacije koja je označena kao teroristička navode se princ Hajnrih XIII i bivša poslanica u Bundestagu, a sada sudija u Berlinu Birgit Malzak-Vinkeman.

To je oznaka za nekoliko ekstremno desničarskih grupa i pojedinaca u Nemačkoj koji odbacuju legitimitet moderne nemačke države u korist Rajha, koji je postojao od 1871. do 1918. godine.

Nemačka, hapšenje, hapšenja
Foto: REUTERS/Christian Mang

Većina njihovih argumenata zasnovana je na selektivnom čitanju odluke Saveznog ustavnog suda iz 1973. u vezi sa Osnovnim ugovorom između Zapadne i Istočne Nemačke iz 1972. godine.

U prošlosti je Princ Hajnrih privlačio pažnju antisemitskim izjavama u „Pokretu građani Rajha“.. U govorima je tvrdio da Nemačka nije suverena država i da jevrejska elita podstiče ratove jer im je od koristi.

On je tokom leta bio prisutan na incidentu u Bad Lobenštajnu kada je tamošnji gradonačelnik napao novinarku. Portparol kuće Rojs, čiji je deo princ Hajnrih, se tada ogradio od princa, nazvavši ga „zbunjenim starcem”.

POGLEDAJTE JOŠ:

Misteriozna Ruskinja i ključni zadatak

Među uhapšenima, kao podrška Pokretu građani Rajha i princu Hajnrihu našlo se ime Vitalije B., državljanke Rusije.

O njoj se ne zna puno detalja, pa je od strane medija i javnosti već označena kao najmisterioznija žena koja stoji iza organizacije koja je planirala državni udar u Nemačkoj.

Prema navodima nemačkih medija, ona je imala ključnu ulogu u organizaciji princa Hajnriha. Navodno, cilj je bio da ona posreduje između princa i ruskih zvaničnika.

Princ Hajnrih je, kako se sumnja, želeo da ostvari saradnju sa Kremljom i obezbedi podršku za svoje ciljeve.

BONUS VIDEO Hapšenja osoba u Nemačkoj zbog planiranja državnog udara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare