Zoran Milanović Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović poručio je u utorak da energija nije roba, nego resurs koji jamči sigurnost, nezavisnost i snagu, a da se Evropska unija trenutno nalazi u situaciji da će gas kupovati od SAD "po tri puta većoj ceni".

„Energetika je u ovom trenutku, ali i inače, ključno pitanje“, poručio je Milanović na otvaranju ekonomskog foruma „Business Meets Politics – Energetika danas i sutra“, u organizaciji Slovensko-hrvatskog poslovnog kluba, održanog u sklopu posete slovenskog predsednika Boruta Pahora Hrvatskoj.

Milanović je rekao da Rusija i SAD, svako na svoj način, nisu slučajno „dve velike i neuništive države“.

„Neuništive su jer imaju određene tehnologije i neograničene količine energije za svoje potrebe. Kina već nije ta kategorija“, tvrdi je Milanović.

POGLEDAJTE JOŠ:

Evropska unija se dugo „praćkala u iluziji“ da će osnovati neko energetsko tržište, no s obzirom na ozbiljno ratno stanje došlo se do toga da će gas kupovati od saveznika SAD-a, po tri puta većoj ceni, ocenjuje predsednik Hrvatske.

„Ozbiljno je ratno stanje, ozbiljnije nego ikada u našim životima. Došli smo na to da ćemo gas kupovati od saveznika po tri puta višoj ceni. To je činjenica. To će koštati“, rekao je on.

BONUS VIDEO Milanović o aferi ispravljanja ocena njegovom sinu