Zoran Milanović Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Hrvatski predsednik Zoran Milanović je na današnjoj konferenciji govorio o sporoj obnovi stambenih objekata koji su uništeni pritkom jakog zemljotresa koji je pre dve godine razorio Baniju. Po prvi put do sada Milanović je iskreno rekao šta misli o radu onih koji su za obnovu zaduženi.

„Osećam da bih posle dve godine strpljenja i prećutne ili direktne podrške Vladi koju bih dao svima na tom zahtevnom projektu, trebalo nešto da kažem. I sam sam bio premijer i bavio se takvim problemima, možda ne tako velikim, ali poznajem tehniku. Ako postoji volja, a novca je mnogo više nego ranije, posao se može obaviti. Oštećeno je 38.000 objekata, posle dve godine izgrađeno je 6 zamenskih porodičnih kuća, radi se još 88, takva je situacija na kraju 2022. godine“, rekao je Milanović.

Dodao je da je reč je o 4.700 objekata u kojima su vršeni nadzor nad radovima na rekonstrukciji, piše Jutarnji list.

Zoran Milanović Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

„To može biti poštansko sanduče ili deo dimnjaka. Nije to ništa. Ovo je zastrašujuće. Dobili smo novac od EU, ima mnogo negodovanja. I dalje smo najgori u EU po realizaciji raspoloživih sredstava, to su brojke. Još smo na dnu. To više nije trend, to je stanje stvari. Ne mogu nikog drugog da smatram odgovornim osim Vlade, rekao je Milanović.

„RS je obnovila više ili malo manje, nego mi“

Dodao je da u trenutku kada je on bio premijer i kada su se dogodile poplave u Gunji su svi sa najvećom pažnjom pratili na šta će potrošiti svaku kunu.

Rekao je i da ga boli što se Republika Srpska više obnovila na Baniji nego Hrvatska.

Pročitajte još:

„Ili malo manje. To je tužno. Ali tako je. U Baniji ništa nije urađeno, a nema ni otežavajućih okolnosti. Ljudsko strpljenje je na izmaku, rekao je Milanović.

Na pitanje novinara zašto ne govori više o renoviranju, rekao je da on nije politička stranka i njegov posao nije da vrši pritisak na vladu.

„Ustav mi je naložio da izađem iz stranke. Postoje ograničenja za ono što treba da uradim. Ali radio sam. Ne znam zašto Vlada nije otišla tamo. Odlazio sam tamo gde su me voleli i tamo gde nisu. Tamo gde su zviždali. Plenković panično beži od toga. Prvo je smirio Knin, izbacio ljude 200 metara dalje, pa smo se preselili na stadion da ga ne izvižde. Prošle godine su ga u Petrinji gađali snegom, a on je mršavo srce. To je naš posao, da nas mrze, naveo je Milanović.

BONUS VIDEO Svedočenja uplašenih građana Petrinje posle zemljotresa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar