Foto: Printscreen FoNet/Video

Prvi čovek Hrvatske Zoran Milanović održao je danas preskonferenciju na kojoj je govorio o bespilotnoj letelici koja je pre nekoliko dana pala u Zagrebu. Milanović nije želeo da potvrdi da je bespilotina letelica nosila bombu, kako je ranije izjavio savetnik hrvatskog ministra odbrane general Željko Živanović.

Milanović se obratio javnosti nakon sastanka na Pantovčaku sa vrhom hrvatske vojske i obaveštajnih službi.

Na pitanje da li je u bespilotnoj letelici zaista bilo više destina kilograma eksploziva Milanović je rekao novinarima da „moraju da pitaju one koji su o tome govorili“.

„Javnost je mirna i bezbedna i to je sve što trebata da znate. Ne možemo o tome da govorimo, a posebno ne ja koji nisam ekspert. Pitajte one koji su o tome govorili. O ministru obrane (Mariju Banožiću prim. aut.) neću govoriti. To je premijerov problem. I hrvatski. Pitajte o bombi one koji o tome pričaju na televiziji i imaju bradu kao pop Đujić, video sam puno takvih na televiziji“, rekao je.

Na ponovljeno novinarsko pitanje o bombi, Milanović je ponovio da ne može biti siguran, prenosi Index.hr.

„Ne mogu reći sa sigurnošću ni da li je ta letelica doletela od strane ukrajinskih snaga. Ne možemo biti potpuno sigurni. Verovatno nećemo nikada biti sigurni. Ne očekujemo da to Ukrajina prizna, to je normalno u ovoj situaciji“, rekao je.

Savetnik ministra odbrane Hrvatske: U letelici bilo 40 kilograma eksploziva

Ranije danas, savetnik hrvatskog ministra odbrane general Željko Živanović izjavio je da je bespilotna letelica nosila aviobombu ruske proizvodnje u kojoj je bilo 40 kilograma eksploziva.

„Ta bomba je prilikom penetracije, zabijanja letelice eksplodirala ispod zemlje“, rekao je jutros Živanović na Hrvatskoj radioteleviziji.

„Prema svemu što sada znamo reč je o aviobombi ruske proizvodnje koja je imala težinu od 120 kilograma, s tim što je u tih 120 kilograma bilo oko 40 kilograma eksploziva“, rekao je i dodao da krater u tlu nije toliko velik zbog strukture tla u koje se letelica zabila.

„Bomba je imala kumulativni karakter, tako da se nije raspršilo“, naveo je savetnik ministra odbrane rekavši da se taj kumulativni mlaz proširio dubinom zemlje.

Vojni analitičar Marinko Ogorec izjavio je, međutim, da je „vrlo malo verovatno da je 40 kilograma eksploziva detoniralo, a da se to nije čulo ili da to nije izbilo na površinu“.

„Eksplodirala je blizu zgrade, 30-50 metara blizu zgrade, da se to nije čulo, mislim da je to vrlo malo verovatno“, rekao je Ogorec za HRT.

Dodao je da nije razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, jer je „on politička osoba koja ne odlučuje“, ali da je bilo razgovora među vojnim zvaničnicima obe strane.

Na pitanje da li su utvrđeni propusti sa hrvatske strane, Milanović ponovo nije dao konkretan odgovor. Kako je rekao, sedam minuta koliko je letelica bila u Hrvatskoj je malo, ali „neke stvari se mogu napraviti“. Potom je usledilo pitanje šta kažu u Mađarskoj, obzirom da je letelica bila u vazdušnom prostoru te zemlje više od pola sata, rekao je: „Pitajte njih, pa izgledam li Vama ja kao Mađar?“

„Šta će nam Patriot? Raketira li nas Hezbolah svaki dan?“

Milanović je govorio i potencijalnoj nabavci američkoj protivvazdušnog sistemka Patrot. Kako je rekao, tim sistemom nema ko da upravlja.

„Ma kakav Patriot. Ko će raditi na Patriotima? Kondukteri ZET-a ( Zagrebački električni tramvaj prim. aut.), vi, ja? I šta će nam Patriot? Raketira li nas Hezbolah svaki dan? Plenković sad igra nekakvu svoju igricu, ali ako u tome uspe svaka čast. Ako to dobije besplatno. Znate koliko to vremena i novca traži? Nek se vrati sa nosačem aviona, mi smo ipak pomorska država. Ako će neko dobiti Patriote, a verovatno neće, to će dobiti države na prvoj crti, a ne Hrvatska na trećoj crti“, rekao je.

BONUS VIDEO Detalji bespilotne letelice iz Zagreba

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar